Allerede i 2013 ba lensmann Hans Roar Rasmussen politiledelsen om å sende en rettsanmodning til tyske politimyndigheter. Først høsten 2016, tre og ett halvt år etter, ble det gjort.

Reiser til Tyskland i sommer

En klar beordring fra statsadvokat Lars Fause måtte til.

– Den formelle prosessen er i orden. Jeg har fått svar og jeg har opprettet direkte mail-kontakt med en saksbehandler i drapsavsnittet i den byen det er aktuelt å besøke i Tyskland. Men det gjenstår å få på plass et nøyaktig tidspunkt for å reise. Men det blir i løpet av sommeren, sier Rasmussen til Folkebladet.

– Hvem drar til Tyskland?

– I utgangspunktet er jeg fortsatt alene som saksbehandler og ansvarlig for denne saken. Og det er ikke antydet fra noe hold at jeg skal ha noen med meg. Men samtidig legger jeg til grunn at en neppe reiser alene på et slikt oppdrag. Det er også en god del forberedelser som må gjøres i forkant, som etterretningsarbeid og analysearbeid, sier Rasmussen.

Skal møte knivoffer

Mannen hadde et forhold til kvinnen før han knivstakk henne i Tyskland. Det skjedde etter at han hadde vært i Norge.

– Jeg vil snakke med alle som kan ha relevant informasjon om vedkommende. Jeg fått avklart at jeg får snakke kvinnen, men tidspunktet er ikke klart enda. Det vil kanskje belyse en del, ikke minst i forhold til vedkommendes bevegelser. Men også personlige utsagn kan være interessant. Men vi må også ta innover oss at dette er 19 år siden dette skjedde. Jeg har derfor et ganske åpnet forhold til hva vi kan oppnå, sier Rasmussen.

Interessant for politiet

Mannen som nå er i politiets søkelys ble sendt til Irak etter at han hadde sonet ferdig i Tyskland. I Norge var han asylsøker, og politiet har et godt bilde av hans bevegelser i denne tiden.

På Sjøvegan befant han seg på et sentralt område både i forhold til tid og sted, noe som er interessant for politiet. Derfor ble han innkalt til det andre avhøret.

– Siden han var asylsøker finnes det vel bilder av han i Norge?

– Ja, det skal det gjøre, svarer Rasmussen.

– Kan det bli aktuelt å gå ut med bilde av han?

– Nei, jeg understreker at denne personen ikke har status som mistenkt eller siktet. Det er snakk om et sentralt vitne vi ønsker å få kontakt med eller en redegjørelse om. Jeg mener det kan være muligheter til å finne en rekke svar på de spørsmålene vi stiller om denne personen i Tyskland. Vi ønsker å vite mer om hans bevegelser, sier han.

Statsadvokaten avgjør

Rasmussen understreker at saken ikke er gjenåpnet om Tyskland-sporet nå får økt fokus.

– Nei, dette er snakk om undersøkelser. Men dersom vi kommer til et punkt i undersøkelsene som tilkjennegir at her må vi sette i gang, er det en avgjørelse som må tas av statsadvokaten og riksadvokaten. Statsadvokaten er opptatt av at politiet gjør det politiet skal gjøre i denne saken. Han har absolutt vært et positivt element i den siste perioden, sier han.