VANGSVIK: Forrige uke har det rømte det fisk fra lokaliteten på Kvitfloget, etter det gikk hull i notposen, i forbindelse med avlusning. Omfanget av rømninga er foreløpig ukjent.

– Når det gjelder hendelsen på Kvitfloget og årsakssammenheng har vi satt ned en intern gruppe som gransker hendelsen, og kan derfor ikke si noe om dette nå, opplyser daglig leder, Ørjan Jensen.

Se video: «Turnerer» Nord-Norge for å kontrollere oppdrettere

Politianmeldt

I forbindelse med rømninga har Norges Miljøvernforbund (NMF), anmeldt oppdretteren.

– Vi registrerer at Miljøvernforbundet har anmeldt forholdet. Vi har en god dialog med fiskeridirektoratet om den videre håndteringen av arbeidet i etterkant av denne hendelsen, noe vi kommer til å ha med alle myndigheter som måtte bli involvert i denne saken. Vi beklager at denne hendelsen har funnet sted, avslutter Jensen.

– NMF krever at de politianmeldte tiltales og straffes i tråd med gjeldende lovverk. NMF anmoder at SalMar Nord får en bot på mellom 500 og 1.000 kroner per rømt fisk grunnet genetisk forurensning. Kun store bøter, samt evntuell fengselsstraff vil kunne forhindre at slike rømninger skjer i fremtiden. NMF krever også at SalMar Nord synlig merker oppdrettslaksen, slik at tvilen om hva som er rømlinger ,og ikke er det forblir et fremtidig problem for de som skal rydde opp i elvene, står det i anmeldelsen.

Gjenfiske

For å minimere skadevirkningene, dirver man nå med gjenfangst av rømt fisk.

– Gjenfangst pågår fortsatt etter avtale med fiskeridirektoratet. Videre har vi, og etter avtale med fiskeridirektoratet, besluttet å slakte ut merden senest innen uke 33 for å kunne fastslå omfanget på rømmingen.

Ved en rømning av laks, er det først og fremst de naturlige laksestammene i elvene som blir påvirka, når fisk med annen genetikk blander seg.

– Vi har orientert de nærliggende lakseelvene om hendelsen, og vil bistå der om ønskelig dersom de ser innsig av oppdrettsfisk som må antas å stamme fra denne rømmingen. Foreløpig har vi ikke fått tilbakemeldinger om unormale observasjoner. Vi har og orientert ordførerne i de berørte kommunene, opplyser han videre.