Seksjonsleder Svein Hovde for ambulansetjenesten i Bardu, Målselv, Rundhaug og Salangen sa i Folkebladet lørdag at flyttingen vil gi en bedre utnyttelse og bruk av ressursene. Han forklarte det med at en døgnbemannet bil fortsatt skal stå i Salangen, mens dagambulansen i dag i hovedsak er ute på planlagte oppdrag mellom sykehusene.

– Da er det mest hensiktsmessig at bilene er stasjonerte nærmest mulig denne aksen, sa Hovde.

Ikke blitt informert

Men dette skaper sterke reaksjoner i Salangen og Lavangen. Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) og Lavangen-ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) har i fellesskap skrevet et brev til UNN i saken.

De viser blant annet til et møte som ble gjennomført den 12. mars 2018 med Akuttmedisinsk klinikk ved ambulanseavdelingen.

– På dette møtet fremkom det ingen signaler om endring av ambulansetjenesten på Sjøvegan i avtaleperioden fram til 2026. Lavangen- og Salangen kommune er derfor ikke informert om endringen som nå fremkommer i Troms Folkeblad lørdag 2. juni. 2018. I avisen kommer det blant annet fram at dagambulansen skal flyttes fra Sjøvegan til Setermoen med en utvidelse fra 8 til 12 timer, står det i skrivet.

Ordførerne er rystet

I nevnte møte med UNN etterspurte ordførerne blant annet beslutningsgrunnlag, hvilke faktorer som er vurdert, samt tidsplan for utvikling av ambulansetjenesten. Svaret fra UNN var at det skulle fremlegges en orienteringssak til styret ved UNN før ferien 2018.

– Ordførerne ble beroliget av UNN med at det ikke forelå noen konkrete planer for stasjonen på Sjøvegan før kontraktens utløp i år 2026. UNN pekte på strukturendringer i Nord-Troms og i Nordland. Her ville det bli endringer ift. dagambulanser, arbeidstidsordninger samt bruk av ambulansebåter. På dette møtet fremholdt UNN at alle spilleregler og avtaler skulle følges fullt ut i prosessen. Ordførerne i Salangen og Lavangen er rystet over måten denne saken nå presenteres på, og det uten forutgående medvirkning og informasjon, skriver Halvorsen og Wiggen Prestbakmo.

En betydelig forverring

De viser også til kommuneoverlegen i Salangen som mener en flytting av dagambulansen fra Sjøvegan til Setermoen gi en betydelig forverring av tilbudet for Lavangen og Salangen.

– Ser man på et større geografisk område ut fra et faglig standpunkt, kan måltall om å nå en andel av befolkningen innen en gitt responstid bli overholdt – selv om noen områder får dramatisk økt responstid. Tallene blir betydelig annerledes og verre dersom man ser de opprinnelige områdene/ kommunene hver for seg. Med nåværende legevaktstruktur er vi avhengige av at ambulanse kan hente inn pasientene uten unødvendig forsinkelse. Det er ikke realistisk å innskrenke størrelsen på vaktdistriktene pga. bakvaktskravet for leger som trer inn den 01.01.2020, skriver de.

Wiggen Prestbakmo og Halvorsen mener utnyttelsesgraden på ambulansene allerede er så høy at samtidighetskonflikter oppstår relativt ofte og medfører venting før transport.

– Dette innebærer økt risiko og lengrevarende plager for pasientene, i og med at behandling utsettes, skriver dem.

Krever å møte ledelsen

– Vi er avhengig av bilambulanser også ved tidskritiske tilstander fordi regulariteten i luftambulanse ikke er 100 %. Trafikkulykker skjer oftere i dårlig vær om vinteren og nettopp da er regulariteten for helikopter dårlig, står det i brevet.

Wiggen Prestbakmo og Halvorsen er klar på at kvaliteten svekkes dersom ambulansetjenesten sentraliseres. De forventer at dagambulansen forblir på Sjøvegan.

– Vi kan ikke akseptere slik økt responstid i våre kommuner. Vi kan ikke se at en flytting til Setermoen skal føre til en bedre utnyttelse av kapasiteten. En alternativ løsning ville være en styrking av stasjonene i Målselv, Sjøvegan og Dyrøy, for å bedre beredskapen, samt ivareta det økonomiske perspektivet. Forslag referert i Troms Folkeblad baserer seg åpenbart på tvilsomt beslutningsgrunnlag. Slik vi leser Troms Folkeblad sin artikkel, fremstår det som om det er fremlagt forslag som inneholder kun ett alternativ, skriver dem.

Ordførerne avslutter brevet med å kreve å få et møte med beslutningstakerne/styret ved UNN HF før noen beslutninger tas.

KREVER: Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune krever å få møte ledelsen i UNN om ambulanseflytting. Foto: Morten Dokka