FINNSNES: Zuhayr Abdi og Erling Stangnes har anmeldt omlag 30 bøker hver. Begge hadde allerede begynt å lese bøker allerede før de begynte på barneskolen.

– Det første jeg leste var faktisk faktabøker, men også en del barnebøker. Jeg har lest flere av bøkene til Astrid Lindgren, og har pløyd igjennom alle de mest kjente fantasy-seriene som Narnia, Harry Potter, Ringenes Herre, Purcy Jackson og Hunger Games. Jeg har også leste bøkene til Siri Pettersen fra Sørreisa. Bøkene til Siri Pettersen er kjempegode, understreker Zuhayr Abdi. Hun tilhører den rasen som elsker å lese bøker, og som sørger for å ha et lager med ulest litteratur til en hver tid.

Opplevelser

Zuhayr Abdi mener at å lese gir kunnskap, men først og fremst gode leseopplevelser.

– Når man leser lager man sine egne bilder av det som skjer og menneskene som er med i historien. Dette er noe som bare er ditt eget, å se en ferdig film basert på en bok du har lest blir ikke det samme. Den har andre sine bilder, forklarer bokanmelderen.

Zuhayr Abdi har etter hvert gått litt bort fra fantasy og leser nå mer typisk voksenlitteratur. Her trekker hun blant annet frem romanen «Drageløperen», som hun synes er veldig god.

– Har du sett deg ut en bok som du vil lese i sommereferien?

–Ikke en enkelt bok, jeg pleier alltid å låne bøker på Lenvik bibliotek når jeg tar sommerferie. Egentlig er jeg nå altetende når det gjelder litteratur, men litt fart og spenning skader ikke.

Ble lest for

Erling Stangnes tror at noe av hans interesse for litteratur kommer av at foreldrene leste høyt for ham da han var liten.

– Jeg har lest de samme fantasybøkene som Zuhayr nevnte bortsett fra Ringenes Herre. Der prøvde jeg meg uten hell, det var liksom ikke min greie, sier unge Stangnes. Han har merket seg en tittel han har forventninger til.

– Det er en bok som heter «Det endeløse havet». Den ser veldig lovende ut, og jeg ser fram til å gå løs på den.

Som det kommer

– Har du ellers valgt deg sommerlyktyre?

– Egentlig ikke, jeg tar det som det kommer. Ser jeg en bok som virker lovende går jeg løs på den, det kan bli hva som helst. Men jeg har likevel en lang liste med bøker jeg har lyst til å lese.

– Hva gir lesing deg?

– Veldig mye, først og fremst utrolig gode opplevelser, en slags flukt fra det livet man lever til daglig. Men også overraskelser som i boka «Vi var løgnere», en utrolig bra bok som utviklet seg helt annerledes enn jeg hadde trodd.

Intens og actionfylt dystopi

«Øya»

  • Forfatter: Amund Hestveen og Torbjørn Igland

  • Sjanger: Skjønnlitteratur

  • Sideantall: 512

  • Målform: Bokmål

  • Utgivelsessår: 2015

  • Forlag: Gyldendal Forlag

  • Poeng: 6 av 6

«ØYA» ER BOK

nummer to i trilogiserien Beta. Forrige bok het «Flukten», mens siste boks navn er ennå ukjent. Trilogien er skrevet av to journalister ved navn Torborg Igland og Amund Hestsveen.

KODAK OG JOR klarer å flykte fra Skandia. Skandia er Norden seksti år fram i tid. De nordiske landene er slått sammen til en totalitær stat. Et grusomt diktatur der fri tenking og ytringsfrihet er forbudt. Der fleste barn blir satt opp i dormer hvor de konkurrerer om å bli valgt til offisertrening, uten noen kjennskap til sin bakgrunn eller familie. Der myndighetene driver med propaganda som for eksempel at regn er giftig eller at naturen utenfor muren er fullstendig ødelagt. I tillegg til dette så holder Skandia befolkningen under kontroll ved null tilgang til kunst, litteratur eller musikk. Og ingen må under noen omstendigheter finne ut hva som skjedde for seksti år siden.

DETTE HAR KODAK og Jor unnslippet ved å flykte til ei øde øy, men hva vil møte dem der? Og hva vil skje med skadde Livni, som må holde på hemmeligheten tilbake i Skandia. Lenvik bibliotek har både nummer en og to av boka. Bok nr en, «Flukten», er også anmeldt på Unge Bokbloggere. Beta er en science fiction-trilogi som er noe à la George Owells «1984». Du er overvåket, fra dine første levedager til dine siste. Null selvstendig. Null ytringsfrihet. Null fri tenking. Boka viser oss hvor brutal samfunnet kan bli hvis vi tar demokratiet og ytringsfriheten for gitt. Akkurat som forgjengeren er Øya litt treg i begynnelsen, men etterhvert blir boken spennende og nervepirrende.

«ØYA» ER VIRKELIG en av de bedre dystopiske bøkene jeg har lest. Måten alt er satt sammen og skrivemåten er genialt. Alt i alt har forfatterene skrevet et mesterverk av en bok med ingen svakheter. To dyktige forfattere med én fremragende prestasjon. Både denne og den forrige boka anbefales til alle og enhver.

Anmeldt av Zuhayr Abdi

Helt fantastisk!

«Jeg gir deg sola»

  • Forfatter: Jandy Nelson

  • Sjanger: Skjønnlitteratur

  • Sideantall: 424

  • Målform: Bokmål

  • Utgivelsessår: 2014

  • Forlag: Gyldendal Forlag

  • Poeng: 6 av 6

JEG LESER STORT

sett to typer bøker. Det er enten fantasy eller science fiction med stor fart og mye handling, men lite skildring av både følelser og omgivelser. Så er «The Kill Order» –forhistorien til «Maze Runner» – som den boka jeg mest nylig fullførte. I den siste kategorien er blant andre «Vi var løgnere» og John Green sine bøker. «Jeg gir deg sola» er definitivt også der. Den andre typen, som jeg må si at jeg liker mye bedre, er bøker der metaforene står sterkt, der hovedpersonenes følelser står mest i sentrum. Det er ikke et klart mål og en klar ende, men etter hvert som boka utfolder seg forstår man mer og mer hvor den kommer til å ende opp. I den første kategorien kan jeg trekke fram

JEG VAR SPENT før jeg startet på denne boka. Jeg visste en del om den, og gledet meg virkelig til å komme i gang. Jeg ble temmelig bergtatt nesten med en gang. Boka er fortalt av de to tvillingene Noah og Jude. Noah starter med å fortelle om deres tid som trettenåringer. De har et godt forhold til hverandre og familien, men jeg merker at noe er i ferd med å skje. Jude forteller tre år senere. Da har dette noe skjedd, og akkurat hva noe er klarer jeg ikke å bli klok på; men det er det heller ikke meningen at jeg skal bli. Etter som Jude forteller, skjønner jeg mer og mer av hva som har skjedd, og tror jeg vet hva noe er. Det skulle vise seg at jeg tok feil.

SIDEN JUDE FORTELLER mye om hva som har skjedd, vet jeg av og til hva som skjer når Noah tar over stafettpinnen og forteller fra tre år tidligere. Samtidig vet jeg det ikke, for Noahs versjon er ikke lik Judes. Det jeg trodde jeg visste fordi Jude hadde fortalt det viser det seg at jeg ikke egentlig hadde noe som helst innsikt i, fordi for Noah ser det helt annerledes ut. Det som står på baksida stemmer helt på en prikk: «Det tvillingene ikke er klar over, er at de hver for seg bare har halve historien […]» Jeg som leser får et helhetsinntrykk jeg skjønner at ingen av tvillingene har hver for seg.

ALLE KARAKTERENE REAGERER og utvikler seg på en veldig naturlig måte. Jeg skjønner hvorfor de forskjellige personene gjør som de gjør, og det er viktig. Noen bøker har personer som handler logisk men ikke som en ekte person ville gjort i samme situasjon, og det irriterer meg. Jeg kan bli både oppgitt, frustrert, glad og rett ut sint på det de gjør i Jeg gir deg sola, men det virker troverdig – spesielt når jeg vet perspektivet til begge hovedpersonene.

DESSUTEN ER SPRÅKET veldig godt i denne boka. Det er ikke helt på nivå med John Green eller Dager med blå himmel, men veldig nært. Det å beskrive følelser og tanker med metaforer fungerer veldig godt! Et eksempel er «verden er en sko i feil størrelse» (side 135). Alle vet vi hvordan en sko i feil størrelse kjennes ut, og det å beskrive verden sånn gjør at jeg øyeblikkelig vet akkurat hvordan det føles.

ALT I ALT må jeg si at den fortjener all den positive kritikken den har fått. Jeg klarte rett og slett å leve meg skikkelig inn handlinga og personene. Boka var virkelig godt bygd opp, der jeg på slutten omentrent bet negler fordi jeg håpet så inderlig at Noah og Jude ville finne sammen igjen, og komme seg ut at det fiskegarnet med løgner de hadde viklet seg inn i.

Anmeldt av Erling Stangnes