DJUPVÅGEN: Folkebladet har fått tilgang på et brev fra fylkesmannen til Sørreisa kommune angående behandling av en søknad om etablering av flytebrygge ved molo og båthavna i Djupvågen.

Fikk avslag

Grunneier Geir Furøy søkte i 2011 om tillatelse til å etablere flytebrygge på egen eiendom. Saken har vært til behandling flere ganger i Teknisk og arealutvalget (TAU) da Sørreisa og omegn båtforening søkte om det samme i 2010. Under siste klagebehandling i saken, i september 2014 ga TAU Furøy avslag. I samme møte ga de båtforeningen tillatelse til å bygge omsøkte flytebrygge. Furøy klaget inn denne avgjørelsen,  som til slutt havna på fylkesmannens bord.

Inhabile medlemmer

To av medlemmene i TAU som ga Furøy avslaget er også aktive medlemmer i båtforeningen. Fylkesmannen vurderer dette som et særegent forhold, som er egnet til å svekke tilliten til utvalgsmedlemmenes upartiskhet ved behandlingen av denne saken.

Fylkesmannen legger også til grunn at medlemmens inhabilitet kan ha hatt innvirkning på vedtakets innhold. Derfor finner fylkesmannen vedtaket ugyldig på grunn av forvaltningsrettslige saksbehandlingsfeil. Det betyr at TAU må ta saken opp til ny behandling.

Uten hjemmel

Kommunen får også knusende kritikk for å avslå søknaden uten tilstrekkelig hjemmel i lovverket. Fylkesmannen anser flere av momentene som legges til grunn fra kommunen som utenforliggende hensyn. Et eksempel på dette er at det var båtforeningen som søkte først om å anlegge båtplasser.

– De avslagsgrunner kommunen har vist til i vedtakets begrunnelse, fremgår ikke av verken lov, plan eller forskrift og fremstår som rene skjønnsmessige vurderinger, skriver fylkesmannen.

Må følge regler

Kommunen får også kritikk for håndtering av klagesaken. I dette tilfelle måtte fylkesmannen etterlyse klagen og tilhørende dokumenter i saken flere ganger.

– Klageinstansen skal ikke behøve å etterlyse oversendelse av klagesaken. Normalt vil ikke klageinstansen kjenne til påklagede vedtak og kunne etterlyse disse. og klagernes rettssikkerhet er derfor avhengig av at førsteinstansen oversender klager i de tilfeller klager ikke tas til følge, står det i brevet.

Fylkesmannen ber her kommunen påse at de følger saksbehandlingsreglene.

- Tar saken til etteretning

Folkebladet tok kontakt med rådmann Ann Kristin Trondsen i Sørreisa kommune.

– Vi vil ta fylkesmannens vurderinger i saken til etterretning. Og vi er i gang med å starte opp denne saken på nytt i forhold til saksbehandlingen av begge søknadene. Jeg mener partene nylig er tilskrevet at det blir ny behandling av saken. Vi ber også om mer dokumentasjon og tegninger fra partene. Og vi ser den erkjennelsen som også fylkesmannen tar opp, at her har en blanda sammen byggesaken og privatrettslige forhold, sier hun.

– Burde ikke utvalgsmedlemmene selv sett at de var inhabile?

– Jeg var ikke til stede i møtet og hørte denne diskusjonen. Vi har inhabilitet etter to forhold der det ene går på om det er slekt eller familie eller om du kan ha egenvinning, eller andre forhold som gjør at du bli oppfattet å være inhabil. Fylkesmannen har jo sagt i dette tilfelle at de var inhabile, svarer Trondsen.

– Bør kommunen ta en evaluering eller en gjennomgang av denne type ting?

– Vi har nettopp hatt en politikeropplæring der habilitet og inhabilitet var et tema. Det er tatt opp både i opplæringen vi hadde med KS og med fylkesmannen, sier hun.

– Fylkesmannen må etterlyse anken og dokumenter flere ganger?

– Her har vi ikke fulgt opp det vi skulle gjort. Kritikken fra fylkesmannen er berettiget i forhold til klagebehandlingen. Dette vil vi se på slik at det ikke skjer igjen, sier hun.

Grunneier: - Svært uheldig

Grunneier Geir Furøy som klaget inn saken har en kort kommantar til saken.

– Jeg vet ikke om jeg skal si så mye i denne saken. Dette er en sak hvor det har vært svært uheldig sammenblanding av roller og nære relasjoner i forhold til Båtforening og politikk i Sørreisa kommune, sier han.

– Vi vil ta fylkesmannens vurderinger i saken til etterretning, sier rådmann Ann Kristin Trondsen. Foto: Vidar Bjørkli