Bilen er også et skatteobjekt i Høyrestatsrådens øyne, ifølge Norges største bilorganisasjon.

- Nok en gang kan vi konstatere at det ikke spiller noen som helst rolle hvilket parti som besitter finansministerstolen når det gjelder bilavgifter. De øker uansett, sier adm.direktør Jan Johansen i NAF.

Irritert på regjeringen

- Vi er irritert over at regjeringen også i år fullstendig har ignorert de innspill Bilavgiftsutredningen ga finansdepartementet i 2001, sier han.

- Dessverre må vi igjen bruke frasen om at bilen kun er en melkeku. De kunne i det aller minste ha avstått fra å indeksregulere avgiftene, sier NAF-direktøren Jan Johansen.

Uforsvarlig lave bevilgninger

Regjeringens forslag til veiformål indikerer et alarmende lavt ambisjonsnivå når det gjelder å investere i infrastruktur og vedlikehold av riksveinettet.

- Forslaget om 1,9 prosent mer midler til veiformål er lavere enn inflasjonsnivået. Det vil si at det neste år blir mindre penger til veiformål. Det er uforsvarlig og svært kortsiktig politikk å nedprioritere landets uunnværlige riksveinett. NAF er særlig opptatt av trafikksikkerhet. Men nå må vi stille spørsmålstegn ved ambisjonsnivået, sier Johansen.

trafikk vei bil samferdsel Foto: Aslak Ballari