- Det er unormalt at vi har et så langvarig høytrykk. Det har vært unormalt varmt, unormalt lenge, sier meteorolog Trond Robertsen ved Vervarslingen for Nord-Norge til Folkebladet.

I snart èn måned har det vært sol fra stort sett skyfri himmel og varme temperaturer i Midt-Troms.

- Dette ble den niende varmeste septembermåneden i Midt-Troms noensinne. Bardufoss var to grader bak rekorden for september på 23,7 fra 1952. Denne septembermåneden ble det målt 21,2 på Bardufoss, sier Robertsen.

Også i helga har det vært varmt, og meteorologen sier det blant annet var veldig varmt i Senjahopen hvor det ble målt 19,5 grader.

Varmerekord

Søndag var det 1. oktober og altså starten på en ny måned.

- Det er i dag slått nye varmerekorder for oktober ganske mange steder, sier Robertsen.

Blant stedene i Troms som fikk ny rekord er Bardufoss.

- Her ble det målt 18,7 grader. Den forrige rekorden var fra 1984 med 18,2 grader i oktober, sier Robertsen.

Også ved Hekkingen ytterst i Malangen, Måsvik i Nord-Troms og i Tromsø ble det målt ny rekord. I Tromsø ble det målt 18,4 grader i dag.

Da Folkebladet snakket med vervarslingen like før klokken 15.00 så Robertsen heller ikke bort i fra at det kunne komme flere rekorder ut over dagen i Troms.

Høytrykk over Kola

Det er det såkalte Kola-høytrykket i øst som er årsaken til de unormalt høye temperaturene i høst.

- Det er et voldsomt lavtrykk som kommer inn over Sør-Atlanteren som gjør at det regner så mye sør i landet. Mens for oss nordpå så hentes lufta fra høytrykket i sørøst, forklarer Robertsen.

- Det er blant annet veldig varmt i høyden, legger han til.

Finværet fortsetter

Og det ser ut til at finværet vil fortsette framover.

- Det blir veldig mye av det samme været framover de nærmeste dagene. Temperaturene vil nok droppe en grad eller to da sola står lavere på himmelen, men det blir fortsatt sol og pent vær, sier Robertsen.