FINNSNES: – Det er mye arbeid å sette opp et edruelig busjett på tre millioner når det må skje over kort tid og en må velge det en mener er mest mulig hensiktsmessig for å styrke akuttmedisinske tjenester og kvalitet her, forteller kommuneoverlege Aslak Hovda Lien.

Fornøyd

Han legger ikke skjul på at han er storfornøyd etter at de seks kommunene som inngår i legevaktsamarbeidet har fått innvilget 500.000 kroner hver.

– Dette vil bli et betydelig løft for legevakta og fastlegene i forhold til akutt syke pasienter. Når vi nå altså får en enda bedre legevakt er det enda mer interessant for fagfolk å jobbe der. Det er rekrutteringsfremmende og stabiliserende. Og så handler det i bunn og grunn om å gi så gode tjenester til befolkningen som mulig, fortsetter Hovda Lien.

Investeringer

Felles for de tre legekontorene på Finnsnes, Silsand og Sørreisa/Dyrøy er at de får nye hjertestartere til 150.000 kroner per stykk. Disse er ifølge kommuneoverlegen langt mer avanserte enn de som har vært i bruk fram til i dag, og de sørger for bedre kommunikasjon mellom enhetene. Hjertestarterne er identiske med de som nå også innføres i ambulansetjenesten og på sykehus over hele landet.

I tillegg til noe ekstra diagnostikk-utstyr, som for eksempel blærescannere, blir det også handlet inn utrykningsbekledning og vanlig bekledning for nærmere 100.000 kroner. Legevakta får også analysemaskin for nyrefunksjon og ultralydapparat, i tillegg til utrykningsbekledning.

Rykke ut

– Legene på legevakta er flinke til å rykke ut i lag med ambulanse og det skal vi selvfølgelig prioritere. Da er det viktig at man har klær som fungerer. Dette er veldig i tråd med signalene i forslag til ny forskrift for legevakt.

At det er legevakta som nyter best av midlene forklarer kommuneoverlegen med at det er denne tjenesten som dekker mesteparten av døgnets timer. Og at legevakta er felles for alle 6 kommunene.

– Legevakta dekker 130 av 168 timer i uka. Derfor er det utrolig viktig at den tjenesten er så god som mulig.