12 nye lærlinger har nå startet sitt toårige lærlingeløp i Salmar med mål om fagbrev i akvakultur. Mandag var de samlet på Senjastua på Silsand for å dele erfaringene fra de første ukene ute i praksis.

– Jeg tror vi alle har fått en fin oppstart, blitt tatt godt imot og fått lært nye ting. Det er selvfølgelig annerledes enn å være på skolebenken. Det er en del fysisk arbeid, og enkelte tar kanskje det bedre enn andre. Men jeg tror alle trives, forteller Helene Drøge Jacobsen (18).

Variert praksis

Av ca. 150 ansatte i Salmar Farming avdeling nord og Salmar Settefisk avdeling Senja er det 20 lærlinger. De 12 nye lærlingene er fordelt rundt på Salmars lokaliteter i Troms.

– Vi utdanner røktere som skal være fullt oppegående etter to år til å jobbe i vår bedrift eller hos andre, sier Salmars nytilsatt HR-rådgiver Frode Jørgensen.

De kvartalsvise samlingene med lærlingene er en del av den interne opplæringsplanen og kompetansemålene som er satt.

– Vi ønsker å være verdens beste oppdrettsselskap og da må vi også gi dem den beste opplæringen. Lærlingene har pålagte halvårlige samtaler der de går gjennom hvor de er i utdanningsløpet og det bedriften utfordrer dem på. Så flytter vi dem litt rundt, sånn at de både får praksis fra servicebåt og fra fòrsenteret vårt, som på en måte gir dem størst mulig bredde. Etter hvert skal de også være innom settefiskanlegget i Gjøvika, forteller Jørgensen.

Klart mål

Adrian Molund Fjeldstad (18) har blitt utplassert på Salmars lokalitet i Skogshamn utenfor Dyrøya.

– Jeg trives godt, har gode kolleger og et bra opplegg, sier Fjeldstad.

Han har lenge visst at det var oppdrett han ville drive med.

– Jeg har alltid likt det og egentlig visst fra ganske tidlig alder at det var det jeg skulle jobbe med.

– Er målet å få en jobb hos Salmar?

– Ja, det er målet mitt. Absolutt, svarer han bestemt.

Helene Drøge Jacobsen ser på sine side for seg et videre studieløp etter lærlingperioden.

– Jeg har lyst til å studere videre etter jeg har tatt fagbrev, så dette er bare starten. Om det blir akvakultur medisin eller noe annet er jeg ikke sikker på enda, men jeg synes fagbrevet er en god erfaring og fin måte å starte på, sier hun.

Fremtidig arbeidstakere

– Dersom veksten i næringa blir slik den er forventet å bli, har vi et stort behov for dyktige fagarbeidere, sier produksjonsdirektør Ørjan Jensen i Salmar Farming avdeling nord i en pressemelding.

Etter avlagt fagprøve kan lærlingene søke fast jobb som røkter i bedriften.

– At vi har fått muligheten til å drive opplæring av en lærling i to år gjør at vi har god kjennskap til personene vi ansetter, samt at vi vet hvilken kunnskap vi tilfører bedriften gjennom ansettelsen, forteller regionleder Ron-Ørjan Thomesen i Salmar Farming.

HR-rådgiver Frode Jørgensen har bare gode ord å si om det nye dusinet lærlinger i bedriften.

– Strålende folk. Det har vært supert. De er lærevillig og føler selv de har fått en veldig god start. Så det gjøres en god jobb ute på lokalitetene for å gjøre best mulig arbeidstakere ut av dem. Så det er veldig bra. Det er flott ungdom, sier Jørgensen til Folkebladet.

Helene Drøge Jacobsen og Adrian Molund Fjeldstad har begge fått en god start på lærlingperioden. Foto: Amund Granberg Hansen
Frode Jørgensen er nytilsatt HR-rådgiver i Salmar og mener de nye lærlingene er en god gruppe med flott ungdom. Foto: Amund Granberg Hansen