Det åpner seg bokstavelig talt nye muligheter for både ansatte og "innsatte" på en psykiatrisk institusjon. De ansatte åpner porten, stikker av og overlater pasientene til seg selv.

Filmen følger de tre pasientene Kukumi, Mara og Hasan på sin usikre vei til friheten langs landeveien. Omgivelsene er mildt sagt fiendtlig innstilt til "raringene" som plutselig befinner seg midt blant vanlige folk.

Rollefiguren Kukumi, for øvrig til forveksling lik den italienske skuespilleren Roberto Benigni, skremmer folk med å dra frakken til sides. Deres veier skilles når døve Mara følger Hasan, og lar Kukumi gå sin egen vei, men de møtes igjen i et dramatisk øyeblikk i filmens sluttscene. Kanskje var ikke friheten kommet til alle likevel.

Filmens alvor til tross, den er ikke uten muntre opptrinn. Tempoet og musikken i filmen minner om grekeren Angelopoulos. Musikken er minimalistisk, kamerakjøringene lange og dvelende. Til sammen bidrar det til en spenning i filmen, og du vet aldri riktig hvilken retning den tar. Sluttscenen er imidlertid klar og entydig nok.

Vises torsdag kl. 13 på Fokus og søndag kl. 10.30 på Fokus.

"Kukumi"

Regi: Isa Qosja

Kosovo 2005