FINNSNES: Det er en stolt 13-åring Folkebladet møter i Finnsnes sentrum. Sammen med hennes forbilde og søster, Tonje Lavik, kan hun fortelle at hun nå er valgt inn i Lenvik Fpu.

– Min søster nominerte meg til vervet som andre varamedlem på årsmøtet til Lenvik og omegn Fpu. Hun har vært formann der, og jeg synes det var kult at jeg ble valgt inn som det. Jeg elsker å diskutere og å komme med argumenter. Jeg står for mine meninger og er ikke redd for å si det jeg mener. Min viktigste politiske sak er skole politikk og jeg er imot fraværgrensen, sier den ferske politikerspiren.

Forbilde

Hennes søster er for mange en ikke ukjent profil både i politikken og innen moderpartiet, Fremskrittspartiet. Hun er fylkesformann i Troms Fpu og jobber som rådgiver for partiets hovedorganisasjon i Oslo.

– Jeg er utrolig stolt over Helene, og er veldig glad for å ha min egen lillesøster med på laget i Troms Fpu. Det er vel ikke til å legge skjul på at min karriere som tillitsvalgt og nå jobb i FpU har vært en inspirasjon for henne, sier storesøster Lavik.

Helene Lavik bekrefter at hennes søster er årsaken til hennes politiske engasjement.

– Jeg ble engasjert av å høre søster prate om politikk og syntes det hørtes artig å holde på med det. Jeg har lyst til å bli politiker, slik som min søster er, når jeg blir stor. Hun startet med politikk når hun var ung men har sagt at hun skulle ønske hun startet tidligere. Jeg synes at Tonje er kjempe flink og hun er mitt forbilde, sier 13-åringen.

Politikk hjemme

Selv om hun ser opp til storesøsteren, er det ikke alltid at de enes om de samme sakene.

– Selv om min søster har inspirert meg til å bli opptatt av politikk, er jeg er ikke enig i alt det hun sier, men jeg fant fort ut at Fpu var det riktige partiet for meg også. Jeg har hatt foredrag om partiet på skolen, fordi jeg er mest enig med de, forteller politikerspiren.

Hjemme hos familien Lavik, bestående også av mamma Tone, pappa Alf Einar og hunden Cita, blir politiske temaer ofte tatt opp og diskutert.

– Vi har snakket mye politikk hjemme etter at min søster ble med i FpU, og hele familien har derfor brydd seg mer om politikk. Jeg var enig i mye av det hun står for, og bestemte meg for å være med på en medlemskveld i Lenvik FpU, slik ble jeg også medlem, forteller Helene Lavik.

Selv om familien har synes at det er litt skremmende at hun går inn i politikken så tidlig, er hun glad for at de har støttet opp om valget hennes.

Alle hjemme synes det er artig, men også litt skremmende at jeg har tatt på meg dette vervet, med tanke på at jeg bare er 13 år. Familien min har vært flink til å forklare hva de andre partiene og mener og vi har hatt oppgaver om det på skolen, forteller hun.

Politisk fremtid

Storesøster Tonje Lavik synes det er veldig rørende å være lillesøsters forbilde. Hennes unge alder, tror hun også vil tale for 13-åringen.

– Det er helt klart at 13 år er ungt, og per nå er hun det yngste medlemmet i Troms Fpu. Vi har tidligere i fylkeslaget hatt så unge medlemmer som har utviklet seg enormt på noen år, og det er noe jeg håper skjer med Helene også. Fordelen hennes er at hun kommer inn så ung som hun gjør, og at hun får en mulighet til å stige i gradene over tid. Det at Helene har meg som sitt forbilde er utrolig rørende og jeg er ekstremt ydmyk for det, sier Lavik.

For lillesøster Helene Lavik, er dette bare starten på det hun håper blir en lang karriere.

– Jeg ser for meg en fremtid innen politikken og min drøm er å bli politiker sånn som hun er. Ikke bare er hun mitt forbilde, men mange har min søster som sitt forbilde. Hun motiverer meg veldig mye og jeg håper å bli like flink som henne en dag, avslutter 13-ringen.