FINNSNES: Utvalget, som består av Håvard Johnsen, Robin Norheim, Gunnar Moen, Jens Hugo Leiknes og Svein-Arne Fosseng, mener det ikke er holdbart å vente lenger på hvilken plan for fremtiden klubben skal ha.

Derfor mener de at alle kontraktsforhandlinger med både trener og spillere må stoppes, i påvente av at styret i klubben staker kursen for veien videre.

– Det er ikke holdbart å vente til nyåret, på måten man holder på nå med å resignere både trenere og spillere i Tromsø. Klubben må ta stilling til hvor man går videre før man fornyer noen kontrakter, sier Håvard Johnsen til Folkebladet.

– Styret må signalisere hvor vi skal. Det gjør de best ved å lytte til klubbens medlemmer. Så kan man agere etter det.

Mandag kveld skrev Folkebladet om Jan Tore Baklis meninger om hvordan FIL som klubb bygger et luftslott i Tromsø - og hvordan han mener dette er feil strategi.

Støtter Bakli

Det sportslige utvalget for barne- og ungdomsfotballen støtter Bakli i hans syn.

– Det er åpenbart et verdispørsmål i forhold til hvilken klubb vi skal være. Hvis ambisjonen som klubb er å prestere på høyest mulig nivå, så er det som Bakli sier riktig å kjøpe deg et lag som potensielt gjør det, sier Robin Norheim.

– Men vi har noen tanker om at det å bruke mer av ressursene lokalt, så vil man utvikle spillerne i større grad. Så får man heller leve med at vi neppe klarer å levere et så godt resultat slik man gjør nå i allnorsk 2. divisjon. Hvis vi eksempelvis kan ha et godt regionalt 3. divisjonslag og i tillegg levere noen enkeltspillere til toppfotballen synes vi det vil være et godt og fornuftig resultat.

Olav Eriksen, medlem i sportslig utvalg for senior, har uttalt at A-laget er det økonomiske drivhjulet for FIL Fotball. Det er ikke utvalget i barne- og ungdomsfotballen enig i.

– Vi er inneforstått med at en del av klubben mener det, men vi er av en totalt annen oppfatning, sier Johnsen og utdyper:

– I forrige runde dreide konflikten seg om økonomi. Kompromisset man kom fram til da var at man var enige om at man skulle gå videre derfra og få full åpenhet og innsyn i økonomien på bilagsnivå. det uttalte styreleder (Herleif Hanssen) og det løste floken sist.

Nektes innsyn

Johnsen og resten av utvalget påstår imidlertid nå at de nektes innsyn i dokumenter og bilag.

– Vi ønsker ikke å spekulere i hvorfor, men vi ønsker å vite. Da må vi få muligheten til å se det.

– Hva gjør A-laget i dag som hindrer utvikling på Finnsnes?

– Først og fremst binder de opp mange ressurser økonomisk, men også menneskelige ressurser i Tromsø. Vi synes det er en gal verdi at hvis man er 16 år og god til å spille fotball, så må man reise til Tromsø for å spille. Det er ikke måten vi bør møte 16-åringer i regionen, svarer Johnsen.

– Tenker dere at hvis klubben eksempelvis spiller i 3. divisjon, at den økonomiske støtten i form av sponsorer og bonuser vil bli lavere?

– Det er nok ingen tvil om at noen av sponsorene i en slik sammenheng vil velge noe annet. På den andre siden tenker vi at det er andre sponsorer som sitter på vent fordi de ikke støtter klubbens profil. Det kan absolutt skje, men vi mener likevel satsingen på Finnsnes bør komme sterkere fram.

Utvalget forventer først og fremst at klubben og styret tar stilling til hvilket veivalg klubben skal ta fremover.

– Vi er kommet i en situasjon der man må ta et veivalg. La oss ta det veivalget og la oss diskutere. Det er ingen grunn til å være sint eller sur, det er en sportslig utfordring. Da må vi kunne oppføre oss og ha en grei diskusjon på det, mener Norheim.

«Bummen»: - Ingen kommentar

FIL-trener Bjørn Johansen har ingen kommentar om utspillet fra Jan Tore Bakli.

– Jeg har ingen kommentar til det. Dette anser jeg som en personsak som klubben håndterer slik jeg mener det bør håndteres, sier Johansen til Folkebladet.

– Meningene påvirker direkte din jobb som A-lagstrener i Tromsø - hvordan reagerer du på det?

– Som jeg sa nettopp som har jeg ikke tenkt å komme med noen kommentar til det. Jeg forholder meg til klubbens strategiplan og hvordan de staker ut kursen. Du får snakke med klubben om dette.

– Uansett hva jeg spør om så kommer du ikke til å kommentere det?

– Nei, dette får klubben håndtere.

Johansen har vært i klubben siden 2011 og har ført A-laget fra midten av 3. divisjon til toppen av 2. divisjon.

Opptatt av ro

Styreleder i FIL Fotball, Herleif Hanssen, snakker ut om bråket i klubben.

Han er først og fremst opptatt av å få ro i rekkene.

– Nå skal vi bruke de neste ukene på å få ro i rekkene. Jeg kan forsikre om at både barne- og ungdomsfotballen og senioravdelingen kommer til å bli ivaretatt av styret. Alle sammen som har spurt om ting skal få svar. Men ikke gjennom avisen. Dette tar vi internt i klubben.

Hanssen er overrasket over at det sportslige utvalget for barne- og ungdomsfotballen i det hele tatt stiller spørsmål om veien videre.

– Både Robin (Norheim) og Jan Tore (Bakli) har vært i styremøte der vi har gitt et helt klart svar på hva vi skal gjøre. Det at de stiller spørsmålet igjen er ufattelig for meg.

Avviser lovnader

Han avviser at han har gitt lovnader om økonomisk innsyn på bilagsnivå.

– Jeg har aldri sagt at de skulle få det på bilagsnivå. Jeg var ikke alene i møtete med dem Kjell Heitmann var med i møtet og kan bekrefte at vi aldri har lovet dem innsyn på bilagsnivå. Jeg skjønner ikke hvorfor de skal ha det. Det er ikke vanlig å gjøre det. Jeg er den som har brukt mest penger på FIL som privatperson. Den drivkraften som har vært for meg har selvfølgelig grovunn i det som skjer i yngres avdeling. Jeg er veldig opptatt og glad for det som skjer i yngres og har selv hatt unger som har spilt og fulgt dem tett opp.

Hanssen er klar på at det er riktig som Olav Eriksen har uttalt, at A-lagets posisjon i dag genererer de største inntektene til klubben.

– Det er ikke lett å kjøre inn mye midler hvis man ikke har et flaggskip på nivået man har i dag. Det er det som gir de største inntektene, det er det ingen tvil om. Så kan de mene hva de vil. Dette er folk som gjør en fantastisk jobb i yngres og som av en eller annen grunn vil skape uro som vi ikke skjønner hvorfor skjer.

–Manglende kunnskap

Hanssen reagerer slik på oppfordringen om å stoppe alle kontraktsforhandlinger:

– Det er i beste fall manglende kunnskap. Dette er avdelinger som ikke har noe med hverandre å gjøre. Akkurat den biten blir ivaretatt av sportslig utvalg senior menn. Jeg synes de skal konsentrere seg om den avdelingen de hører til. Jeg garanterer at de ikke hadde likt at sportslig utvalg senior menn hadde lagt seg opp i hvordan de driver yngres avdeling.

At dette utvalget mener felles ressurser blir brukt på A-satsingen i Tromsø tar Hanssen med stor ro.

– Jeg har hørt den mange ganger. både Håvard, robin og Jan Tore vet at så ikke er tilfelle. Ivar (Holand, daglig leder red. anm.) har lagt fram hvor inntektene kommer fra og hvor utgiftene går. Det er ingenting hemmelighold, vi ønsker å spille med åpne kort. Det er ingen som har noe å skjule for den andre avdelingen, sier Hanssen og legger til:

– Hvis de føler seg overkjørt nå, kan de tenke seg til hva sportslig utvalg senior menn føler.

Styreleder i FIL Fotball, Herleif Hanssen, er opptatt av å få ro i rekkene etter bråket i klubben de siste dagene. Foto: Folkebladet
Bjørn Johansen ønsker ikke å kommentere noe som helst rundt utspillet til sportssjef Jan Tore Bakli. Foto: Folkebladet