– I 2021 var det over to hundre tusen kvinner i Norge som ikke har tatt en livmorhalsprøve på over 10 år eller mer.

Slik begynner Brage Larsen Sollund, distriktsleder for Kreftforeningen, å forklare hvorfor prøvetaking er så viktig.

Etter initiativ fra Malin Kvenseth, jordmor og avdelingsleder ved Kraft universitetshelsesenter, skal fire leger og to jordmødre bruke hele 5. mai på å ta celleprøver av personer med livmor.

De har tradisjonelt feiret jordmordagen med mer unike sprell, men nå slår de et slag for kvinnehelsen i Tromsø.

– Mange står kanskje uten fastlege her i Tromsø, og derfor har man kanskje ikke mulighet til å få sjekket seg for livmorhalskreft. Derfor prøver vi å prioritere kvinner som ikke har fastlege her i Tromsø, sier Kvenseth.

Per mars 2023 står over 5.000 mennesker i fastlegekø her i Tromsø, en voldsom økning fra 2020. iTromsø har tidligere skrevet om dette her.

– Og vi oppfordrer alle som har en livmor til å ta en livmorhalsprøve, uavhengig av seksuell praksis eller kjønnsidentitet, fortsetter hun.

Drøm om å utrydde livmorhalskreft

Brage Larsen Sollund forteller at ønsket er å utrydde livmorhalskreft, målet andre land begynner å nærme seg. Han peker på to tiltak som må til for å nå dette målet.

– Det er to virkemidler for å oppnå dette. Det første er å ta HPV-vaksinen, som vi oppfordrer alle om å ta. Det andre er å følge livmorhalsprogrammet, og det er hva man kan få hjelp til her på Kraft. Hvis du følger programmet kan du oppdage det før infeksjonen utvikler seg til kreft, og et enkelt inngrep på sykehuset kan forhindre at du utvikler kreft.

– Det handler om at vi må få folk til å ta prøvene, konstaterer Sollund.

Har timer nok til alle

De ønsker at så mange som mulig avtaler en time for prøvetaking på jordmordagen. Man betaler vanlig egenandel som om man hadde gått til fastlegen sin, altså rundt to hundre kroner.

– De som ønsker å komme til oss denne dagen for celleprøvetaking tar kontakt med legekontoret her i forkant av 5. mai for å avtale time, enten ved oppmøte eller over telefon, Kvenseth.

De forteller at det kanskje er mange som har dårlige erfaringer med enten legekontor eller tidligere prøvetaking, og håper dette kan være mer lavterskel for de som ønsker time.

Kvenseth forteller at de opprinnelig har satt opp 70 timer for prøvetakingen, men har mulighet til å utvide tilbudet.

– Hvis vi står i den situasjonen der alle timene er reservert har vi mulighet til å doble antallet, og så videre. Så det er timer nok til alle som vil sjekke seg, sier Kvenseth.

SKAL INFORMERE: Studentene Tora Aasli (fra venstre), Nicole Domoney, Marte Agersborg, Nora Bekkelund og Pernille oppfordrer alle som kan å sjekke seg for livmorhalskreft. Foto: Ronald Johansen

– Vi skal fortelle venninnene våre om det

Tora Aasli, Nicole Domoney, Marte Agersborg, Nora Bakkelund og Pernille Akselsen er alle medisinstudenter ved universitetet. De synes det er flott at flere kan få sjekket seg.

– Vi studerer jo medisin hele gjengen, så vi er kanskje litt mer oppmerksom på det, forteller Agersborg.

Hun tok vaksinen på ungdomsskolen, og sjekket seg selv for livmorhalskreft sist for under er år siden. Venninnegjengen kan fortelle at de alle har sjekket seg nylig, men at de alle vurderer å ta turen oppover 5. mai.

De er fem stykker, der fire av dem har fastlege her i Tromsø, mest fordi de har vært her i noen år allerede.

– Mange av venninnene vår her har jo ikke fastleger, fordi man ofte ender opp med å stå kanskje ett år i kø. Så dette er nok ekstra relevant for dem, og jeg tenker å si ifra om dette tilbudet, forteller Aasli.

Oppsøk lege hvis du har disse symptomene

Kvenseth forteller at symptomer på livmorhalskreft varierer fra kvinne til kvinne, og avhenger av hvor langt sykdommen har kommet.

– I et tidlig stadium har den ofte ingen symptomer, men oppdages når man tar en livmorhalsprøve. Oppdages den tidlig er sjansen for helbredelse god.

Hun oppfordrer derimot alle, uansett alder, til å oppsøke legehjelp hvis man opplever noen av de følgende symptomene:

  • Blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet

  • Blodig eller illeluktende utflod

  • Uregelmessig menstruasjon

  • Blødning etter overgangsalderen

  • Smerter i underlivet, magen eller korsryggen.