I statsråd i dag ble det fastsatt endringer i trafikkreglenes bestemmelser om vikeplikt.  Endringene gjelder særlig sikre forhold for gående og syklende.

Se video hos ht.no - nær nedkjørt av bilist

Hovedbestemmelsene for vikeplikt er uforandret. Disse sier at trafikant som det skal vikes for, ikke må hindres eller forstyrres. Den som har vikeplikt, skal tydelig vise dette ved i god tid å sette ned farten eller stanse.

Syklister, i likhet med andre kjørende, har vikeplikt for alle kjørende (også syklister) som kommer fra høyre. Det samme gjelder når syklister og andre kjørende som vil svinge til venstre, vil få kjøretøy (også sykkel) på sin høyre side.

Presiseringer

I vikepliktbestemmelsene heter det nå at kjørende som vil svinge, har vikeplikt for gående eller syklende som skal rett fram på kjørebanen eller vegens skulder.

Kjørende som skal svinge inn over fortau har vikeplikt for gående og syklende som ferdes på fortauet. Tidligere var kun vikeplikten overfor gående uttrykkelig fastslått.

Og kjørende som vil inn på eller krysse veg fra sykkelveg, gangveg eller fortau, har vikeplikt for trafikant på vegen. Denne vikeplikten gjelder ikke overfor kjørende til eller fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun, gårdsveg eller liknende områder.

Intet om avstand

De nye reglene sier intet om avstand mellom syklister og kjørende. Syklistenes landsforening er veldig oppmerksom på at bilister lar seg provosere av syklister langs veien og går inn for en regel som krever en avstand på minst halvannen meter mellom kjøretøy og syklist når sistnevnte blir forbikjørt.

Dette siste var spesielt aktuelt i slutten av april, da 15 år gamle Sindre Sollie Johnsen var nær ved å bli nedkjørt av en bilist (link til ht.no) på Bergseng.