Da Frederic Hauge torsdag kveld holdt foredrag i Kunnskapsparken fikk han spørsmål fra salen om han tror Finnfjord kan overta Mongstads «månelanding» svarte han:

– Nei, for Mongstad driver med raffinering. Men helt seriøst så mener jeg at Finnfjord er verdens beste smelteverk, en diamant i norsk industri, sa Frederic Hauge til forsamlingen av næringsliv i Profilgruppen i gårkveldens møte i Kunnskapsparken.

– Håper flere gjør det samme

Hauge er mektig imponert over at Finnfjord turte å satse på fornybar energi.

– Fra Bellona startet i 1986, og til 1989, så var store deler av det norske folks holdninger til miljøvern forandret seg. Og de som var først ute med å ta grep, var smelteverksindustrien.

– Finnfjord var først ute, og tok en risiko da de bygde dette renseanlegget. Finnfjord går frem som et godt eksempel, og én dag håper jeg at vi er kommet så langt at flere gjør som dem, sa Hauge under sitt foredrag.

I en verden der fornybar energi får større og større fokus tror miljøaktivisten at Finnfjord og andre smelteverk vil få en sentral rolle.

– Fornybar energi er i ferd med å utkonkurrere fossil energi i store deler av verden.

– Da blir smelteverksindustrien sentral når det skal lages aluminiumsrammer til solcellepanelene og smelteverksindustrien blir sentral når det skal lages jern til vindmøllene. Smelteverksindustrien er en stor del av fremtiden, mener Hauge.

– Alltid hatt god dialog

Men Bellona-sjefen har ikke alltid hatt et like godt øye til Finnfjord.

– For 20 år siden mente jeg at Finnfjord måtte gjøre noen grep, men jeg har aldri hatt et dårlig forhold til dem. Jeg har alltid blitt godt tatt imot, og dialogen med Geir Henning (Wintervoll) har alltid vært god.

Det var en engasjert Fredric Hauge som møtte folk på Finnsnes. Foto: Jonas Johnsen