TROLLVIK: De er begge pensjonerte lærere som har jobbet ekstra på Senjahopen skole i et halvt års tid, da de hadde behov for kvalifiserte lærere. Som takk får de en lavere utbetaling av Statens pensjonskasse, som er på over 40.000 kroner hvert år.

Livet ut

– Dette er veldig komisk. At vi skal tape så mye penger, for at vi hjalp til og gikk inn i et vikariat. Det er naturlig at vi skulle få trekk når vi arbeidet, men at det skulle fortsette etterpå? Vi trenger ikke få det i pose og sekk, men det vil tydeligvis pensjonskassen, sier en frustrert Jakobsen.

Ekteparet oppdaget hva som hadde skjedd, da arbeidet var avsluttet og utbetalingen av pensjonen var sterkt redusert. Jakobsen tok kontakt med Statens pensjonskasse og i telefon fikk han beskjed om at reduksjonen ville vare livet ut. At paret fikk pensjonstrekk på lønnsutbetalingen hadde ikke noe å si.

Kunne ha reist

Som tidligere rektor og lærer har Harald mer enn 45 års erfaring bak seg på blant annet Trollvika skole og Finnfjordbotn videregående skole. Han synes derfor det er merkelig at han og kona skal bli straffet når de har opparbeidet 15 år mer enn de 30 årene som staten krever for at det skal utbetales full pensjon.

- Vi kunne ha viftet med tærne i sola i Spania, men det valgte vi ikke å gjøre. En må ha noe å drive med for å holde hodet klart, forklarer Jakobsen.

Også kona Britt Eva synes det er trist at de går glipp av så mange kroner årlig.

– Skulle ikke tro at ønsket om å gjøre noe bra ville ødelegge så mye for oss. Det er fælt å tenke på hvor mange kroner vi heller kunne ha reist for, sier hun.

Paret var ikke klar over regelverket .

-Det er jo noe som heter pensjonistlønn, men vi pendlet 15 mil fra Trollvik til Senjahopen, og valgte å ta ut vanlig lønn for simpelhetens skyld. Noe som viste seg å ikke være så enkelt som de i utgangspunktet trodde.

Forstår

Hilde Jensen, fagsjef i Statens Pensjonskasse har stor forståelse at dette systemet kan virke rart for de fleste.

– Regelverket er slik fordi vi forholder oss til en annen inntekt enn det han hadde da han gikk av med pensjon første gang, dermed regnes det ut en ny pensjon etter det siste arbeidsforholdet, forklarer Jensen.

Regelverket sier at hvis en tar statlig arbeid må en bruke ordningen med pensjonslønn for å ikke bli trukket i pensjon etter endt arbeid. Det er ikke slik hvis en tar privat arbeid. Grunnen til dette er at pensjonstallet blir endret, og dermed re beregnes pensjonen etter endt arbeidsforhold. Jensen bekrefter at dette regelverket er stadig under vurdering.

– Det er jo ikke optimalt tilpasset, men det er det regelverket vi må forholde oss til i dag, sier hun.

På spørsmål om hun synes dette er godt nok opplyst til pensjonister som går av med pensjon, svarer jensen at de alltid kan forbedre seg.

– Vi opplyser om dette på våre nettsider, tar kontakt med arbeidsgivere, kundebrev, men det er klart at vi når ikke alle med vår informasjon. Pensjonsordningen er tungt stoff, så vi anbefaler alle som vil vite mer, å ta kontakt med oss slik at vi kan beregne og veilede. Så er det opp til deg hva en velger å gjøre, sier hun.

Harald og Britt Eva håper at det vil komme en endring på regelverket i fremtiden, og håper deres sak er til ettertanke for de pensjonistene som vurderer å jobbe i sin pensjonisttilværelse.

Jakobsen har hatt flere korrespondanser med Statens Pensjonskasse i ettertid av arbeidet. Foto: Carina Hansen