Olsen, som er daglig leder i Nor-Bygg AS, sier seg godt fornøyd med rettens avgjørelse som gjelder datterselskapet Strandkanten AS. Derimot er han misfornøyd med at kommunen likevel gir motparten, TAJ Holding AS, fri adgang til drøye 400 kvadratmeter ytterst mot Tromsøysundet.

Ble utsatt

– Vi har sendt avgjørelsen til fylkesmannen for å få deres syn på saken. I mellomtiden er iverksettelsen satt på vent slik at TAJ Holding fortsatt må avvente oppstarten på K9 og K10, konstaterer Olsen.

Terje Johansen sier at han – etter anmodning fra prosessfullmektigen – anker saken til lagmannsretten. Det vil skje i løpet av neste uke.

– Vi mener at vår avtale med Strandkanten AS er ugjenkallelig og at tingretten har konkludert feil.

Ikke styrebehandlet

I retten kom det fram at daglig leder i Strandkanten AS, Kjell H. Hansen, ved to anledninger har skrevet under dokument hvor han samtykker at de omdiskuterte arealene vederlagsfritt skal overføres til TAJ Holding.

Ivar Olsen er av den oppfatning at fordi forholdet ikke ble styrebehandlet, er heller ikke avtalen gyldig. Hansen hadde ikke signaturrett alene og dermed ikke fullmakt til å gjøre det han gjorde.

Her hevder TAJ Holding at Strandkanten AS helt siden 2013–14 har stått sentralt i prosessen uten å påpeke Hansens manglende rolle. Det skjedde først i fjor vår.

Var kjent med

Strandkanten AS mener at TAJ Holding og deres advokater var kjent med at Hansen ikke hadde signaturrett alene. Det kommer blant annet fram i de dokumentene som foreligger. På disse var det satt av plass til to underskrifter.

Tingretten gir Strandkanten medhold når de påpeker rettighetene til daglig leder. Bestemmelsene i aksjeloven sier klart at Hansen ikke kunne foreta disposisjoner som var av "uvanlig art" eller "stor betydning". At han har eierandeler i Strandkanten AS og morselskapet Nor-Bygg AS, satt i styrene og dessuten en sentral person for driften, får ingen betydning.

Manglet hjemmel

Tingretten påpeker også at TAJ Holding, som en profesjonell eiendomsutvikler, burde ha sørget for å ha nødvendige hjemmel til tomten der det skal føres opp to blokker med rundt 100 leiligheter.

De burde også ha grunnleggende kunnskap om hvem som kan binde et selskap. Derfor må TAJ Holding også bære risikoen.

Verdt millioner

Forut for dommen har partene forsøkt å finne løsninger – uten å lykkes. En av årsakene er at Strandkanten AS forlanger 40.000 kroner per kvadratmeter – eller totalt 16 millioner kroner – for sjøarealene.

Etter å ha tapt saken, må TAJ Holding ikke bare betale for sin egen rettsprosess, men også dekke motpartens saksomkostninger på 394.000 kroner.