I kommunestyremøtet 27. april skal kommunestyret ta stilling til to alternativer for hva som skal gjøres med området på Prostneset der hvor pariserhjulet ble satt opp i vinter.

Men prosjektet har allerede versert i flere år, før det ble satt en midlertidig stopper for i 2019.

Mye av dette hadde å gjøre med kostnadene til parken. Det opprinnelige forslaget var nemlig på svimlende 84 millioner kroner, som senere ble nedjustert til 51 millioner.

«Planlegging av prosjektet startet for flere år siden. Ulike beslutninger knyttet til finansiering og økonomi og andre forhold har imidlertid medført at prosjektet ikke har kommet til utførelse», heter det i saksframlegget til Kommune- og byutviklingsutvalget (Koby), hvor saken var til behandling 7. april.

«Brett-triks & chill»

For nå er prosjektet på trappene igjen – i en ny og langt billigere drakt enn det opprinnelige forslaget.

Administrasjonen, gjennom Asplan Viak, har levert to forskjellige løsninger for hvordan parken kan realiseres.

«Alternativ 1» har en anslått prislapp på 17,6 millioner kroner. Her utstyres parken fullstendig med benker, bordtennisbord, sykkelstativ, og såkalte «chilleplasser», samt en åpen plass som både skal kunne brukes til arrangementer, så vel som skating.

Slik så man for seg parken i det opprinnelige forslaget, som etter hvert ble stemplet som for kostbart.

Den rimeligere varianten, «alternativ 2», kvitter seg med det meste av inventaret og detaljene – mot at dette skal oppføres over senere budsjetter. Her er prislappen anslått til 12,5 millioner kroner, men som sagt med ekstra utgifter på senere tidspunkt.

«Det første alternativet forutsetter utvikling av parkområdet til akseptabel standard med møblering og aktiviteter, mens alternativ 2 begrenses kun til nødvendige elementer og rimeligere materialvalg. Alternativ 2 forutsetter at møblering finansieres i årene etter etablering, mens aktivitetssonen for ungdom er prioritert», heter det i administrasjonens saksframlegg til Koby.

Koby-utvalget vedtok å sende saken til kommunestyret med anbefaling om å godta det første alternativet. Det brede flertallet i utvalget (enstemmig med unntak av én Frp-stemme), kan tyde på at det første alternativet også får flertall i kommunestyret.

Dersom det skulle være noen tvil om hvem som er målgruppen, har Asplan Viak kalt flere områder i forslaget for «chilleplasser». Foto: Asplan Viak

Tjuvstart på finansieringen

Av millionene som nå er tenkt brukt på det nedskalerte prosjektet, har kommunen også sikret seg en aldri så liten tjuvstart.

Parken lå nemlig inne i budsjettet for 2021 med 7,5 millioner kroner øremerket. Etter at en knapp halv million forsvant ut, starter kommunen med en ferdig finansiering på rundt syv millioner kroner.

Hele prosjektet er rettet spesifikt mot ungdom. I tillegg til «chilleplassene» skal det etter planen oppføres både bordtennis og basketballkurv, «men parken skal også kunne fungere som et attraktivt møtested for alle aldersgrupper i Tromsø sentrum», som det heter i saksframlegget.