– Det vi har sett av arbeidet med en storregion, det vil si Troms og Finnmark, er at mye står i stampe. Vi synes det er trist, og vi blir litt flaue på vegne av begge fylkeskommunene som ikke klarer å komme seg videre, sier Børre Lien fra Profilgruppa.

Ifølge han kan man mene hva man vil om regionreformen, men Lien poengterer at han tror at den omdiskuterte reformen ikke bare bærer med seg vansker, men også muligheter. Dette er grunnen til at nettopp regionreformen er tema når Profilgruppa samler troppene 7. mars. Og der lover Lien at det ikke blir snakk om bare Vadsø og Tromsø.

– Det er viktig at vi som en aktiv region med erfaring fra samfunns- og næringsutvikling er oppmerksomme på alle muligheter som foreligger.

Utvalgsleder kommer

Til møtet kommer Terje P. Hagen, lederen av ekspertutvalget, som torsdag la frem sin rapport om nye oppgaver til regionene i forbindelse med en ny regionstruktur. Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms og hovedutvalgsleder for samferdsel i Finnmark, Geir Ove Bakken, kommer også.

– Vi spurte fylkesordfører Ragnhild Vassvik om å komme, men hun hadde dessverre allerede avtalt et møte et annet sted denne dagen. Uansett er vi glade for at Ørnebakk og Bakken, som begge sitter i forhandlingsutvalgene i de to fylkene, kommer.

Hagen vil av Profilgruppa bli utfordret på problemstillinga «Nye oppgaver til regionen; hva blir effektene for næringslivet?», mens Ørnebakk og Bakken utfordres med problemstillinga «Som del av en ny storregion; hvordan kan en region som Midt-Troms skape nye muligheter?».

– Vi er ovebeviste om at dette blir en fruktbar debatt, og kanskje kan vi med dette være med på å gi inspirasjon til å komme videre i diskusjonen som tydeligvis er gått i stå, sier Lien.

– Mye interessant

Lien mener for øvrig det er mye interessant å gripe fatt i når det gjelder ekspertgruppas rapport.

– Jeg har bladd fort gjennom den, og ser at det i denne tas opp det meste som vi trur er viktig for utviklinga av vår region. Fra vår side er det også viktig at vi ikke blir borte i denne debatten, noe som for øvrig gjelder alle deler av fylkene — at vi viser frem mulighetene til å kunne gjøre noe, sier Lien, som blant annet viser til at vi i Midt-Troms har erfaring med utflytting av statlige arbeidsplasser.

– For å si det sånn, så blir vi i hvert fall ikke hørt hvis vi ikke sier noe.

– Det høres ut som du er begeistret for ekspertutvalgets rapport; stemmer det?

– Den har mye interessant, men også utfordrende ved seg. Nå er ikke rapporten veldig konkret, noe den heller ikke skal være, men jeg har bitt meg merke i det den sier om at den regionale stat bør styrkes — altså staten utenfor Oslo. Noen av disse forslagene kan være veldig utfordrende å ta fatt i for Storting og regjering, som til slutt skal vedta dette, men jeg synes det er mye spennende i den — mange anstøt til utvikling, sier Lien.

– Den tar til orde for desentralisering?

– Den tar for så vidt til orde for utflytting av statlige arbeidsplasser, noe jeg mener det har vært altfor litt fokus på de siste årene. Hvis man mener at beslutningene skal legges nærmere der folk her, og ikke bare rundt Oslofjord-bassenget, så har dette også et annet aspekt ved seg — nemlig nordområdesatsing. Det å bygge opp kompetanse, funksjoner og oppgaver i nordområdene — mer enn det som er nå, gir en mulighet til å fylle nordområdebegrepet med annen enn floskler, sier Lien.

Profilgruppas møte finner sted i Kunnskapsparken på Finnsnes.