Til nå i år har han og mannskapet på Botnhamn-båten «Einarson» fisket nesten 500 tonn torsk.

- Vi brukte januarmåneden til å fiske sild, og tok fatt på torsken i februar. Det har gått kjempebra. Vi har vært heldig og greid å være på rett plass til rett tid. I løpet av februar har vi fisket 470 tonn torsk i rund vekt, og enda er ikke måneden over, sier den 33-årige skipperen.

- Det gjør at vi er godt i rute med å få opp torskekvota. Vi har ei kvote på totalt 700 tonn torsk. Jeg har aldri før opplevd at vi har ligget så godt an, og det etter bare én måneds fiske, sier Johansen.

Sjøvær på oppi 77 tonn

- Hvor har dere funnet all torsken?

- Vi har vært litt over alt; i Grimsbakken, vest i Salta og i det siste i Mulegga. Det er tradisjonelle fiskeplasser alle sammen. Vi har vært nødt til å gå langt ut etter som det er mye faststående bruk på feltene nærmere land. Men det har gått greit.

Willy-Morten sier at det først og fremst er straumforholdene han bedømmer når han skal finne ut hvor det er best å fiske.

- Vi har vært heldige så langt i vinter, og greid å være på rett plass til rett tid. Hvis fisken ikke er der med det samme gjelder det også å ha is i magen og vente, og ikke begynne å kjøre mellom, for før eller siden kommer den. Det har vist seg å stemme.  På det meste har vi hatt sjøvær oppe i 77 tonn — tatt på bare to snurrevadhal. Jevnt over har vi ligget på 40-50 tonn i sjøværet. Det er mye fisk, så det klager vi ikke på.

Mye dårlig vær

Det gode fangstresultatet er oppnådd til tross for mye dårlig vær.

- Det har vært forferdelig mye dårlig vær. Siden 1. januar har vi hatt over 90 kulingvarsler. Det er nesten to per dag! For å fiske med snurrevad er vi avhengig av godt vær. På et vis har vi greid å få det til. Vi har nesten ikke hatt kailigge. Kun et par ganger har vi vært nødt til å snu og gå til land på grunn av dårlig vær, sier Johansen.

Leverer i heimbygda

«Einarson» leverer hovedsaklig fangsten til Nord Senja Fisk i heimbygda Botnhamn.

- De er konkurransedyktig på pris. Akkurat nå får vi 23 kroner samfengt, og det er helt greit.

Willy-Morten sier at de prøver å være på land seinest klokka åtte om kvelden hver dag for at fiskebruket skal greie å pakke og ise fisken og få den ut fersk før dagen er omme.

- Vi har også hele tida en dialog med fiskebruket. Er det mye fisk fra sjarkene, prøver vi å være tidligere på land. Det gjelder å samarbeide slik at vi greier å ta vare på kvaliteten.

Også sildefisket i januar ga god uttelling for «Einarson», slik at samlet sett har det seks manns store mannskapet fått en hyggelig start på året. Etter å ha investert i flere kvoter har «Einarson» nå tre 90-fots sildekvoter og tre 90-fots torskekvoter, pluss makrell, hyse og sei å fiske på.

- Vi turte ikke å gamble med å vente med sildefisket til høsten, ettersom silda har trukket til havs, utenfor vår rekkevidde. Det er vesentlig mindre av den ved kysten. Vi lyktes likevel å fange så mye i januar at det gjenstår tre turer til høsten før vi har tatt kvota, sier Willy Morten Johansen.

Erlend Nymo Opseth viser fram en skikkelig kjemperugg — en torsk på hele 44 kilo — som er blitt fagnget. Foto: Privat
90-fotingen «Einarson» er godt belagt med kvoter, og det seks manns store mannskapet er beskjeftiget hele året. Foto: Privat
Mannskapet, her representert ved fra venstre Marius Johansen, Geir-Magne Sørensen, Henrik Henriksen og Erlend Nymo Opseth, tar seg en pause mellom slagene på dekk. Foto: Privat
- Vi har vært veldig heldig med fisket så langt i vinter, sier skipper Willy-Morten Johansen. Foto: Privat