i Frakkfjord og Olderfjord i Finnmark har Havforskningsinstituttet (HI) merket 300 torsk med lydsendere som kan sende ut signaler i opptil ti år. Ved hjelp av lyttebøyer som registrerer hver eneste passering av merket torsk, kan forskerne nå si mer om hvor fisken svømmer.

Etter å ha studert adferden til de 300 merkede torskene, har HI nå konkludert. På forskning.no, er det puiblisert en artikkel som forteller at vandringsmønstrene til kysttorsk og skrei ikke alltid er så forskjellige som de har trodd.

– Skreien forlater fjorden i større grad enn kysttorsken etter gyting. Men det var flere skrei enn forventet som ble værende inne i fjorden sammen med kysttorsken året rundt. Samtidig så vi at en stor andel av kysttorsken forlot fjorden, forteller havforsker John Fredrik Strøm.

– I tillegg fant vi også en del små skrei i fjorden, noe som står i kontrast til antagelsen om at all skrei vokser opp i Barentshavet, fortsetter Strøm.

Forskning.no skriver videre at disse resultatene kan få betydning for fremtidig forvaltning av torskebestandene i nord.

– Kunnskap om hvorvidt kysttorsk og skrei oppholder seg i de samme områdene gjennom året, bør tas hensyn til i videre forskning, reguleringer, bestandsberegninger og i rådgivingen, sier havforsker John Fredrik Strøm.

Gjennom SalCod og Kyst Nord vil forskerne arbeide videre for å forstå mer av torskens adferd og livsløp langs kysten av Nord-Norge.