SENJAHOPEN: I folkeavstemningen som ble avholdt i Berg i fjor stemte 71 prosent for å fortsette som egen kommune. Flere av kommunens innbyggere mener det resultatet bør styre kommunens fremtid, og har startet en underskriftskampanje.

– Listene har blitt lagt ut på butikken og det har blitt lagt ut orienteringslapper i postkassene til folk, sånn at de kan gjøre seg opp en mening, forteller Trond Hellemo.

Folkets stemme

Hellemo er en av personene bak aksjonen. Han mener folkets stemme må være gjeldende.

– I utgangspunktet regnet vi med, kanskje noe naivt, at folkeavstemningen skulle fylle behovet for hva folk mener i Berg. Så har det vært et press fra myndighetenes side om å gå i samtaler med andre kommuner. Man kan ikke gå inn å overstyre sånn. Det byr meg veldig imot, sier han.

Ifølge Hellemo vekker det en veldig reaksjon når noen kommer og forteller at man skal opphøre som kommune.

– Jeg liker ikke at vi skal bli overstyrt av noen som sier vi mangler det ene og det andre. Det er ikke sikkert vi skal ha alt fylkesmannen krever i sine planer. Vi er en fiskeri- og bergverkskommune, med de spesielle oppgavene og behovene som det innebærer. Næringslivet i Berg er fullt oppegående og trenger ikke at andre skal komme å fortelle oss hva vi skal gjøre og hvordan vi skal opptre. Vi har måtte kjempe for de tingene vi mener vi behøver, forteller Hellemo, som legger til at han ikke har noe imot samarbeid mellom kommuner på tvers av grensene.

– Vi skal ikke være avvisende overfor naboene våre på noen måte, men gjerne gå inn i samarbeid på ting det er naturlig å samarbeide om. Men det må skje på like betingelser og ikke som et underbruk av andre kommuner, sier Hellemo.

Trenger tid

Han avviser ikke tanken om sammenslåing helt, men mener det må være opp til innbyggerne i Berg å bestemme når tiden er moden.

– Berg trenger ikke være en egen kommune for all tid, men vi skal ha tid og myndighet til å vurdere hele veien. Det skal ikke skje over natta ved at andre kommer og sier at sånn skal det være. Det må folket i Berg selv få bestemme. Målet er at folkeavstemningen skal bli autorisert som Bergs bestemmelse, så får vi se etter hvert hva de andre gjør og om ting forandrer seg, og vi ikke klarer oss selv med våre oppgaver. Men det skal ikke skje etter press utenfra, slår Hellemo fast.

Roser engasjementet

Ordfører i Berg, Roar Åge Jakobsen, sier han forstår frustrasjonen blant innbyggerne som ønsker at Berg kommune skal bestå.

– Jeg synes det er positivt at vi har engasjerte innbyggere i Berg og at de gjør noe med det. Det er selvfølgelig noen som sikkert føler en viss fare for at politikerne skal se bort fra folkeavstemningen. Det er det også en reell fare for når man går til det skrittet at man begynner å forhandle om en intensjonsavtale, sier Jakobsen, som selv har sittet i forhandlingene med Torsken, Tranøy og Lenvik de siste dagene for å arbeide frem en intensjonsavtale.

Selv om forhandlingene nå er ferdig og avtalen er klar, er den ikke underskrevet av alle parter.

– Vi skal ha to folkemøter og ha det oppe i et kommunestyret sist i februar. Først da avgjøres det om det blir noe av eller ikke, sier ordføreren, som mener at om mange signerer på underskriftskampanjen må det tas til betraktning.

– Dersom flertallet av velgerne skriver under på noe sånt, bør man absolutt ta det med i betraktningen. Da har også folk sagt det at de er villig til å ta belastningen det måtte være ved å stå alene, om det blir noen belastning. Det vet man ikke nå, fordi alt er så åpent, avslutter han.

Motstand: Trond Hellemo er en de som står bak underskiftskampanjen i Berg for at resultatet av fjorårets folkeavstemning skal bli gjeldende for kommunens fremtid. Foto: Amund Hansen