2. januar fikk det norske folk se nordlys, hval og nordnorsk natur rulle på TV-skjermen. «Jakten på Nordlyset er en dokumentarserie på TVNorge på 10 episoder. Bak idéen står produsent i Alfred Film og TV i Tromsø, Silje Bürgin-Borch.

– Jeg er jo født og oppvokst ute på Skaland på Senja der min far Even Borch var prest. Nå bor jeg i Tromsø, og er utrolig glad og ikke minst stolt av serien, som har høstet gode kritikker for blant annet foto, hvor en annen fra Senja har vært sentral, forteller Bürgin-Borch til Folkebladet

Bevist

Bürgin-Borch sier det var bevist at flere i staben var fra nord.

– Det finnes ikke nok TV-arbeidere til å bemanne hele produksjonen, men vi prøver å få med så mange mulig lokalt. Det er en besvist strategi og handler om å bygge opp kompetanse for å kunne legge så mye vi kan igjen i vår egen landsdel. Serien har noen fantastiske bilder, og Eirik har vært sentral her og gjort en utrolig bra jobb. Dette viser at de som jobber i bransjen her i nord er like kvalifiserte som hvem som helst, og at kvaliteten her i nord ikke står tilbake for den i den etablerte bransjen, sier hun

Utlandet

Nå håper Bürgin-Borch og resten av teamet at også utenlandet vil finne programmet interessant.

– Vi er optimistiske ovenfor salg til utlandet og tror nok den vil selge. Serien er av høy kvalitet, kommersielt og tilegg har den nordlys, hval og natur og ikke minst fantastiske karakterer. Det er ikke en ren naturserie, men først og fremst en menneskelig historie. Det finnes mange gode historier her i nord og det handler om å ta grep å eie den. Jeg er stolt av mitt nord-norske utspring og når vi skulle gå videre i arbeidet med serien var det naturlig å videreføre dette til staben, sier produsenten.

Artig

Eirik Heim er fra Silsand, men også han bor og jobber i Tromsø. Han har stått for dronefoto på serien, så vel som jobbet en del med etterarbeid på serien, blant annet med fargekorrigering.

– Det har vært et utrolig artig å være med på et større prosjekt i Nord og enda artigere at det har blitt så godt mottatt. Det var flere lokale som jobbet både foran og bak kamera, sier Heim.

Ønsker flere produksjoner

– Håper du på flere større produksjoner kommer til Nord-Norge?

– Det er behov for en viss mengde jobb for å kunne jobbe og bli i bransjen, så det hadde vært kjempeartig om flere produksjoner blir laget her i nord. Folk blir også flinkere jo mer jobb man får i bransjen, sier Heim.

SKALAND: Produsent i Alfred Film og TV i Tromsø, Silje Bürgin-Borch er oppvokst på Skaland i Berg kommune på Senja. Foto: Marius Fiskum, Alfred film og TV