SETERMOEN: – Vi er frustrert over et manglende flybusstilbud, og nå forventer vi at kommunen tar tak, sier Sissel-Hege Sagen.

Hun startet for èn uke siden en digital underskriftskampanje på Facebook for å få til et reelt flybusstilbud. I tillegg har hun sendt mail til ordføreren.

Tiltak

Hun etterlyser konkrete tiltak fra kommunen for å få til et flybusstilbud for de sivile.

– Det har blitt en belastning å ikke komme seg trygt frem og tilbake til flyplassen, spesielt på vinterstid, sier hun oppgitt.

Hun reiser nå og da med fly fra Bardufoss, i tillegg reiser datteren på pappabesøk.

Bodil Haugli er pensjonist, og er også rimelig oppgitt. Hun har ikke familie å ”plage” når hun skal til og fra Bardufoss, og synes drosje blir for kostbart.

Venner og naboer begynner også å trekke på årene, slik at det er heller ikke enkelt å spørre de om skyss. Hennes løsning er å ta rutegående buss fra Setermoen til Narvik, hvor hun venter hos familie, før hun tar flybussen videre til Evenes.

– Det tar mye lengre tid, men er uansett rimeligere enn å ta drosje fra Setermoen til Bardufoss, forklarer Haugli.

I utkanten av verden

Eva Gundersen er enig, og forteller at Cominor heller ikke svinger innom flyplassen på Bardufoss som de gjorde tidligere.

– Da ender det med at jeg kjører selv, og siden det er flere flyruter fra Evenes, kjører jeg heller dit, forteller hun.

Britt-Karin Skotnes som har flyttet fra Bardu, opplever det som et stressmoment, og vegrer seg for å reise hjem.

– Planen er å reise hjem til Bardu i påsken, men hvis ikke det er kommet på plass et flybusstilbud for sivile, så vet jeg rett og slett ikke om det blir tur på oss, sier Skotnes.

Sagen og de øvrige kvinnene som fronter saken, påpeker at Bardu blir ikke særlig attraktiv å reise til, verken for ungdom, turister eller andre som har tilknytning til bygda.

– Nå føler vi at vi bor i utkanten av verden, selv om vi i realiteten bor nært en flyplass, konstaterer kvinnene

– Kanskje en taxiløsning med en fornuftig fastpris kan være et mulig alternativ, avslutter Sagen.

– Jobber med saken

Barduordfører, Arne Nystedt, forsikrer de sivile reisende at de jobber med saken.

– I neste uke skal vi ha møte med statssekretær Øystein Bøe i forsvarsdepartementet, forteller Nystedt.

De skal sammen med de øvrige forsvarskommunene i regionen ta opp ulike problemstillinger, og da vil flybussaken også tas opp, forsikrer ordføreren.

Han har forståelse for frustrasjonen, og sier at alle instanser ser hvor lite hensiktsmessig det er at ikke sivile får følge med den samme flybussen som forsvaret reiser med.

– Det går nok et stykke ut i neste år, før det kanskje blir mulig for sivile å følge med flybussen igjen, avslutter Arne Nystedt.

– Tragikomisk

Bussjåfør og underleverandør til Bussring, Bjørn-Tore Furu er lite iponert over dagens avtale. Det er Bussring som har hovedavtalen med Forsvarets Logistikk Organisasjon (FLO) om flybusstilbudet.

– Det er tragikomisk.

Selv om avtalen trådde i kraft 1. februar, fikk sivile følge med flybussen ut april.

Daglig leder i Bussring, Henry Nyvoll, sier de må forholde seg til reglene som ble satt i anbudsrunden.

– Men vi er definitivt klar til å ta imot de sivile om reforhandlingen av avtalen vil føre frem, konkluderer Nyvoll.

Det lyktes ikke Folkebladet å komme i kontakt med Forsvarets Logistikk Organisasjon (FLO) for å få en redegjørelse for avtalen og hvilke muligheter de ser i den kommende reforhandlingen.