To gospelkor – dobbel glede: Lørdagens konsert kunne ikke ha hatt noen annen tittel enn «Happy».

For noen år siden hadde Gisundkoret et samarbeid med Finnsnes sang- og musikklag og Gryllefjord sangkor hvor tema var sørstatsgospel. Konsertrekken fikk passende nok tittelen «Gladsang», og koret har lenge ønsket at gospel og spirituals igjen skulle komme på repertoaret.

Derfor var det lett å si ja til et musikalsk samarbeid med Care Gospel fra Harstad; ett av byens fremste kor, som hvert år fyller Harstad kirke med sin tradisjonelle julekonsert den 23. desember, og som bidrar aktivt til byens sosiale liv med korkafé i Harstad kulturhus to ganger i året. Med seg til Finnsnes hadde de også sitt faste band: Martin Nordvik Olsen på tangenter, Thomas Nordvik Olsen på gitar, Jørgen Enoksen på bass og Geir Akselsen på trommer samt lydmann Geir Rune Bjerkaas.

Gisundkoret har alltid hatt et bredspektret repertoar med flere prosjekter i porteføljen. De synger alt fra popmusikk og viser til salmer og klassiske verk. I utgangspunktet presenterer de gjerne sitt materiale a capella, men benytter også musikere i egne rekker ved anledninger.

Eva Line Nergård har mange års erfaring som korsanger og dirigent og har dirigert Gisundkoret siden 2004. Dominique Guyot er utdannet klassisk sanger, sopran og sangpedagog og kunne nylig markere sine fem år som fast dirigent for Care Gospel. At man midlertidig er dårlig til beins, er ingen hindring – sittende dirigerte hun både eget kor og Gisundkoret som innlånt dirigent på et par låter.

210 solgte billetter på en lørdags ettermiddag med godt vær vitner om et trofast publikum som vet hva både Gisundkoret og Care Gospel kan gi tilbake. Og det er så velfortjent. Care Gospel – allerede navnet setter den gode stemningen! – har konsertens første del. De er et stort ensemble, og av de om lag 25 medlemmene koret teller, er de ti som kan opptre som solister. Syv av dem fikk vi høre under «Happy». Care Gospel, bandet og solistene presenterer sine sanger med en glede og utstråling som det er umulig å ikke bli påvirket av. Der Care Gospel kanskje er mer kontemporær, går Gisundkoret mot de amerikanske røttene, og da de overtar konsertens andre del, er det nettopp med «Up Above My Head». Med dirigent Eva Line Nergård i forgrunnen som vokalist presenteres låten med en vitalitet og trøkk som leder tankene hen til både musikkens egentlige karakter såvel som til Elvis’ store comeback i 1968, der han sang nettopp denne låten i sin gospelavdeling.

Men musikalsk trøkk er også mer enn høyt volum. Den krever dybde, og det er den du finner når alt av akkompagnement er tatt bort: Gisundkoret låner litt band innimellom av Care Gospel, men det er når de synger a capella, at de virkelig viser sin styrke. Der behersker de spekteret fra det mykt meditative til det mektig suggererende, som kor og med sine egne solister.

De har ikke mer pust igjen, koristene, ifølge dem selv. Derfor blir det ingen ekstranummer, selv om man skulle ha ønsket en enda lengre setliste, selv etter over halvannen time konsert. Men begge korene har gitt publikum så mye denne kvelden, at man knapt har lov til å be om mer.