Etterforskningen i Tyskland viste at politimannen, som også var med på et hytteinnbrudd i Nordland, har hatt nære koblinger til en nynazistisk gruppe.

Ifølge den tyske avisen Bild ble politimannens nynazistiske tilknytning avslørt da de etterforsket den antatte hovedmannen for vrakplyndrerne. I en WhatsApp-gruppe utvekslet vrakplyndrerne nasjonalistiske og antisemittiske slagord.

En domstol i Hannover konkluderte med at 35-åringens handlinger ikke er akseptable for en politimann.

I retten benektet politimannen at han er høyreekstremist, og hevdet at han ble med på plyndringstoktet i Norge fordi han følte seg truet av de andre deltagerne. Noe dommeren ikke festet lit til.

Pågrepet i Norge

I 2022 ble politimannen ilagt et forelegg på 8000 kroner for å ha stjålet deler fra en rekke tyske flyvrak, og for å ha brutt seg inn i en hytte mens de forsynte seg av vrakene.

– Det så ikke ut der. Det var mye arbeid med å få vekk dritten etter dem, fortalte hytteeieren til VG i 2022.

I Norge ble askjedigelsen av politimannen først omtalt av den historiske Facebooksiden Solheimsbrakka og avisen Fremover.

KRAFTIG INNHOGG: Vrakplyndrerne forsynte seg grådig av flyvrakene de fant i Nord-Norge. Foto: Politiet

VG omtalte i en stor reportasje i fjor hvordan en gruppe tyske statsborgere med koblinger til høyreekstreme miljøer, i flere år har plyndret tyske flyvrak i Nord-Norge.

Seks tyskere ble i 2022 ilagt forelegg for å ha stjålet vrakdeler fra flere fly i Nordland og Troms. Flere av dem var også med på hytteinnbrudd.

Grundig forberedt

Varebilen til tyskerne var lastet til randen med vrakdeler da norsk politi stanset dem på Bjørnfjell i Nordland for tre år siden, på vei mot svenskegrensen.

På taket lå sideror og haleflate fra en Messerschmitt. I bilen lå vingeflater fra et Heinkel bombefly, bombestativ fra en Heinkel eller Junkers, og en rekke deler fra motorer, balanseror, vinger og propeller, i tillegg til smådeler som elektriske brytere og kontakter og setebeltespenner.

Enda mer ble funnet i skogen ved tyskernes leirplass utenfor Narvik.

GODT UTSTYRT: De tyske vrakplyndrerne hadde planlagt tyveritoktet grundig. Foto: Politiet

De tyske vrakplyndrerne hadde vært godt forberedt. I bilen fant politiet vinkelslipere, metalldetektor, spader, baufil og masse annet verktøy, i tillegg til GPS, gummibåt, påhengsmotor og våtdrakter.

I bilen deres fant politiet kartutskrifter og bøker om kampene i Nord-Norge.

Høyreekstreme miljøer

Flere av de unge tyskerne hadde tilknytning til høyreekstreme miljøer.

Den antatte hovedmannen, en nå 24-årig student fra Bayern, ble i en tysk domstol i desember 2020 dømt til et års betinget ungdomsfengsel for besittelse og salg av våpen og ulovlige nazieffekter. Tidligere er mannen også dømt to ganger for brudd på våpenloven og loven om eksplosiver.

HYPPIG GJEST: Den antatte hovedmannen har besøkt en rekke tyske flyvrak rundt om i Nord-Norge. Foto: Skjermdump Instagram

I sosiale medier har han hyllet gamle tyske nazisoldater og piloter for innsatsen deres under andre verdenskrig.

Overfor VG hevdet den antatte hovedmannen i 2022 at flyvrakene i Nord-Norge var tysk eiendom, noe norske myndigheter bestemt avviser.

En annen av deltagerne på plyndringstoktet var en tysk lokalpolitiker for det høyrepopulistiske partiet AfD – Alternativ für Deutschland.

I Førerens navn

Ved vraket av et bombefly i Gratangen la tyskerne igjen en meget spesiell beskjed, med navn og dato for besøket. Oversatt fra tysk lød hilsenen:

«Om morgenen den 20. dagen i den 8. måneden av året 2020, nådde en blandet kampgruppe av Wehrmacht-enheter og Waffen-DPC dette vraket og tok det i Førerens og Rikets besittelse.»

Spor i sosiale medier viste at tyskerne har vært på plyndringstokt i Norge i flere år. Markedet for vrakdeler fra krigsfly er stort, og øverst på pristoppen ligger tyske krigsfly.

VERDIFULL: Vrak av tyske krigsfly kan være ekstremt verdifulle. Denne Focke Wulf 190 ble hevet fra sjøen utenfor Sotra i 2006. Foto: Marit Hommedal / NTB

Narvikområdet var åsted for noen av de hardeste kampene på norsk jord under andre verdenskrig.

Overfor VG omtalte kultursjefen i Salangen kommune, Kurt Jan Kvernmo, tyskernes handlinger som vandalisme:

– Jeg synes det er helt forferdelig at noen skal tjene penger på å ta noe som bør ligge der det hører hjemme – der handlingene skjedde, sa Kvernmo i 2022.