SØRREISA: Senja videregående skole, restaurant og matfag er lokalisert i Sørreisa. Avdelingen så dagens lys i 1969 da Troms fylkeskommune leide lokaler ved Sørreisa sentralskole til husmorskole.

Det var bare jenter i klassen og Troms fylkes Fagskole i husstell (senere Breivang videregående skole i Tromsø) var moderskolen til filialen. Fra skoleåret 1984/85 startet opplæringen på videregående kurs for institusjonskokker, det første i sitt slag i Nord-Norge. Ansvaret for skolen ble overtatt av Bardufoss og Høgtun videregående skole og senere av Finnfjordbotn vgs, i dag Senja vgs. Planen er at skolen skal flytte inn i nybygg i Finnfjordbotn i 2016.

Avdelingsleder

Dagens avdelingsleder, Bengt Hansen, overtok som avdelingsleder for fire år siden, men begynte som lærer på skolen for 24 år siden.

- Den gangen jeg begynte var det bare sørreisaværinger som gikk på skolen, i dag er faktisk alle fra Lenvik. Men vi har hatt elever fra hele landsdelen, i sin tid var vi den eneste ”kjøttskolen” i de seks nordligste fylkene. I dag har vi rundt 40 elever fordelt på Vg1 Restaurant og matfag, Vg2 Kokk og servitørfag og Vg2 Matfag, som fører til fagbrev innen kokkefag, servitørfag, kjøttfag, baker og konditor, fiskeindustri og industriell matproduksjon, forteller avdelingslederen.

Velger elevene å gå på restaurant og matfag, kan de bli fagarbeider i yrker innen blant annet hotell- og restaurantnæringen og næringsmiddelindustrien, men også til bedrifter i nærområdet som produserer kjøtt-, fiske-, bake-, meieri- og matvarer. Elevene får en meget allsidig utdanning, fordi de det første året er innom alle områdene, mens de det andre året får fordypning innen ett av dem.

Næringslivet

Skolen arbeider derfor tett på næringslivet og andre skoler, de har prosjektet ”Kul Mat” med barne- og ungdomsskolen i Dyrøy, samarbeidet med markedsføringsfirmaet til Tromspotet og Art Senja, Kokt og Klar med å lage retter som inkluderer deres produkter og som skal brukes i markedsføring på nett, for å nevne noen.

– Det gir våre elever en anledning til å bruke fantasi og bruke de kunnskaper de har fått til noe målrettet, noe som skal på nett og som også er en utmerket reklame for skolen. Vi må bruke alle anledninger til å fremheve oss selv, slik at vi vekker interesse hos potensielle elever, sier lærer Trond Andreassen.

Skolen har også et matutsalg, hvor man kan få kjøpt enkelte av de matrettene elvene tilbereder og skolens møljekalas i slutten av januar er viden kjent. Da kan man få omtrent alt det man kan tenke deg av matretter laga av skrei, alt fra den tradisjonelle fersk fisk, lever og rogn til fylte torskemager, kokte og stekte kjaker, ja til og med dessert laga av blant annet torskerogn! Det er plass til 75 gjester på hver bordsetning og er man ikke tidlig ute kan man se langt etter en av de plassene.

(Folkebladet.no)

Tacopølse

1 kg storfekjøtt

250 gram svinekjøtt

250 spekk (svin)

37 gram nitritsalt

½ pose Tacokrydder

60 gram potetmel

½ desiliter løk

½ – ¾ liter melk

Kjøttet males og røres med salt og krydder i foodprosessor. Tilsettes mel og spes med melk til en jevn fin farse. Farsetemperatur 12 grader. Stappes i svinetarm (Kenwod maskiner har pølsestapper). Kokes på 80 grader. Avkjøles og grilles eller stekes på panne. Serveres med erterstuing og gourmetpoteter.

Okserullade

Ytrefilet av okse skjæres til et flak på 40 x 30 centimeter. Fylles med skiver av meierismør og hakket persille. Rulles sammen og kuttes i skiver på 180 – 200 gram. Stikke et grillspyd igjennom for å holde det sammen.

Legges i marinade som følger:

1,5 desiliter soya

1,5 desiliter eddik

0,5 desiliter chilisaus

1/2 teskje nymalt pepper

1 teskje rosmarin

Etter et par timer i marinaden, stekes rulladen i panne eller på grill. Serveres med gratinerte fløtepoteter, kokt hvit asparges og grønnsaker etter smak. Som saus kan servers peppersaus, bearnaise eller kryddersmør.

Potetsuppe

1 pose fløtepoteter

0,5 liter vann

½ spiseskje grønnsakkraft eller kyllingkraft

2 desiliter fløte

Salt og pepper

Kok opp fløtepoteter med 5 desiliter vann og kraft. Kjør suppen med stavmikser eller en blender og smak til med salt og pepper. Tilsett fløte rett før serveringen og garner med stekt sjampinjong og spinatolje. Sprøstekte brødkrutonger kan også servers til.