FINNSNES: Årlig oppholder det seg og beiter rein på Lenvikhalvøya, som ikke har kunnet fjernes, til tross for at området ikke er del av et reinbeitedistrikt. Saka står på reinbeitekonvensjonen mellom Norge og Sverige, som etter drøye ti år ikke har blitt ratifisert. Dette kunne Fylkesmannen opplyse til et knippe representanter fra Lenvik kommune.

– Dette legger begrensninger for å håndtere situasjonen med svenske rein inne på norske områder, opplyste assisterende hos fylkesmannen i Troms, Ingrid Hernes.

– Konstruktivt

Til tross for at lite kan gjøres på kort sikt, er lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen fornøyd med møtet.

– Sammenhengen er større og mer kompleks enn man normalt er klar over lokalt. Møtet med fylkesmannen var konstruktivt og lærerikt. Fra kommunens side er det presisert at dagens situasjon er uakseptabel. Vi vil ikke tillate at åpnes for aktivt reinbeite i området, sa han etter møtet, og lover samtidig å jobbe opp mot Landbruksdepartementet, for å belyse viktigheta av en avklaring.

Historisk har området blitt brukt som beite i lang tid. Samtidig er ikke området vedtatt som aktivt reinbeiteområde.

Uklart tidsperspektiv

Etter den forrige reinbeitekonvensjonen gikk ut i 2005, har det ikke blitt ratifisert noen ny avtale.

– Norske og svenske myndigheter har prøvd å få frem en ny avtale, men ikke lyktes. Fylkesmannen har tatt opp saka med myndighetene med jevne mellomrom, men dette blir mer kompleks av at saka ikke bare står på norske myndigheter. Foreløpig ligger det inne et konvensjonsforslag, men dette er ikke ratifisert. Når man kan få ratifisert en endelig avtale er ikke mulig for fylkesmannen i Troms å si, sier Hernes videre, og skyter inn at svenske reineiere har ønska en ny utredning.

– Ulovelig

– Reinen har ikke lov å beite der. Det er imidlertid vanskelig å få til en 100 prosent reinfri garanti med tanke på Hjerttinden og Fagerfjellet hvor det i dag er vinterbeite, har Øystein Ballari ved reindriftsforvaltninga ved Fylkesmannen i Troms tidligere uttalt.