De nesten 70 fremmøtte virket enig med det Mortensen la frem på talerstolen. Han mener kommunestyret må høre på folket.

– Det var kanskje et litt følelesladdet innlegg, men jeg synes dette er så viktig at jeg følte det var viktig å lage en appell til folket. Vi kommer til å få mer tilskudd i det nye inntektssystemet enn tidligere. Hvorfor i all verden skal vi kaste oss inn i det ukjente når vi har det trygt og godt her vi er. Demokratiet må ivaretas, sier Mortensen etter talen.

Intensjonsavtalen

Han mener Berg kommer dårlig ut av avtalen som er foreslått.

– Vi i samlingslista tror ikke at denne avtalen er en god sak for Berg kommune. Vi er robust nok som vi er og vi har klart oss godt i mange år. Vedtektene i avtalen er ikke mer forpliktende, det er mye fine ord, men alt dette er ikke mer forpliktende enn at et nytt kommunestyret om tre år kan beslutte helt andre ting, sier Mortensen.

Han ber folk tenke lengre enn en eventuell overgangsperiode.

– Folket, de ansatte, ivaretas i perioden nå fremover, ingen skal sies opp, alle skal få høvelig arbeid, men man må tenke lengre frem i tiden. Det er ingeting som kommer til å erstatte de kommunale arbeidsplassene her i vårt område i fremtiden. De er like viktige for oss de arbeidplassene, som rekeindustrien i Senjahopen. Vi har så fornøyde innbyggere her, hvorfor skal vi gjøre noe annet. Nei vi skal bestå som egen kommune, sier Mortensen.

Har snudd

Guttorm Nergård (Felleslista) som ved forrige kommunestyremøte stemte imot en sammenslåing, forteller at han nå har snudd og ønsker nå å si ja til en storkommune.

– Det er sunt å kunne hente kunnskap og innsikt i en slik prosess. Jeg sa nei til en sammenslåing av seks kommuner, og ja til nullalternativet som ble gitt. Det var fordi jeg trodde denne prosessen skulle gå videre. Senja kommune har alltid stått sterkt hos meg. Denne kommunen kan bli fiskerikommune nummer to i Norge. Det trigger meg veldig og gir enorme muligheter. Jeg er absolutt for en storkommune med de fire kommunene som nå kan bli med, sier Nergård.

I Berg stemte 71 prosent mot en ny storkommune i fjor. Nergård mener folket har uttalt seg på et annet grunnlag.

– Vi har hørt folket som har uttalt seg på et annet grunnlag som vi har i dag. Vi må gjerne høre på folket, men det kommer ikke til å endre min overbevisning om å gi folket som kommer etterpå det beste tilbudet på alle områder. De vi kjenner i dag og ikke kjenner i morgen, sier Nergård.

Trist

– Det er viktig for oss å få tilbakemelding fra folket, hva de tror og hva de mener, sier ordfører, Roar Åge Jakobsen (Samlingslista).

Men ettersom Nergård har snudd i saken, frykter Jakobsen det går mot sammenslåing.

– Jeg har registrert at felleslista som har vært imot en større kommune har snudd i sin prosess. Dette vil kunne føre til at vi vil gå mot en sammenslåing med Tranøy og Lenvik, slik som det ser ut i dag. De vil ha et flertall med Arbeiderpartiet.

– Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er trist at de ikke holder på det som folket har stemt, og de har stemt for at vi skal være egen kommune. Det er trist at de nå snur og vil legge ned Berg kommune mot folket sin vilje, avslutter Jakobsen.

Torsken kommune hadde onsdag kveld også sitt første folkemøte angående den nye intensjonsavtalen.

OPPMØTTE: Det var nesten 70 mennesker som hadde møtt opp.
SNUDD: Guttorm Nergård (Felleslista) har snudd og vil si ja til Lenvik og Tranøy. Roar Åge Jakobsen (til venstre) tror dette fører til at Berg sier ja til avtalen.
Tale: Også Jan Harald Jansen (Arbeiderpartiet) talte for at Berg skal si ja til avtalen.