Over 3.000 innbyggere og 17 kilometer skiller de, men Sørreisa har bare en butikk mindre enn Finnsnes. I en årrekke har det vært tre butikker i bygda, men alle er enige i hvordan de kan sameksistere.

– Det er klart tre butikker i Sørreisa gjør at man har et godt utvalg i forhold til hvor mye folk det er her ute. Hvordan konkurransen påvirker dagligvarebutikkene i Sørreisa er et spørsmål vi stiller oss selv hver uke. Svaret er enkelt. Så lenge folket i Sørreisa velger å handle her, så er det nok til alle. Her virker folket lojale og handler matvarer stort sett her og ikke på Finnsnes. Da klarer vi oss alle tre, sier kjøpmann på Rema 1000 Sørreisa, Fritz Isaksen til Folkebladet.

Kjøper mat

Drøye 200 meter unna ligger butikken Spar som også sier innbyggerene bidrar til at alle dagligvarebutikkene kan holde hodet over vannet.

– Sørreisafolket er flinke til å bruke alle tre butikkene og det tror jeg er hovedårsaken til at vi alle klarer oss. Når Rema 1000 kom til Sørreisa, stoppet litt av lekkasjen til Finnsnes, men igjen, inntrykket sier oss at maten kjøper folket i Sørreisa. Det andre reiser de til Finnsnes for, sier kjøpmann i Spar Sørreisa, Ove-Ronny Fagerhaug.

Tøff konkurranse

Går man videre 300 meter i retning Bardufoss kommer man til Coop Ekstra, tredje butikken i Sørreisa. Som Folkebladet tidligere har skrevet, hadde de et eventyrlig fjorår og passerte 50 millioner i omsetning sitt første driftsår.

– Konkurransen er tøff her i Sørreisa, men etter vi flyttet vekk fra gammelbutikken så er vi en fersk butikk, som bare har vært her i ett år. Det var dermed litt som forventet at vi skulle få en fin oppvekst, men jeg tror det blir tøffere. Nå har jeg tro på konseptet og ser lyst på fremtiden. Vi er optimistiske men har hele tiden konkurransen i bakhodet. Vi er i allefall klar til kamp om kundene, sier butikksjef Ahmed Husein.

Husein styrte Coop Prix-butikken som lå i Sørreisa frem til 2016.

Det var et svært varierende år økonomisk sett, for de tre butikkene i Sørreisa. For Rema 1000 Sørreisa, var 2017 tungt.

– Året 2017 var tøft, og det var først i slutten av året tallene begynte å stabilisere seg. Nå i 2018 ser vi oss ikke tilbake, sier kjøpmann Fritz Isaksen.

Lokale

Torsdag 22. februar presenterte de en ny butikk etter å ha utført en større endring på butikken.

– Vi øker i antall kunder og øker på salg, så jeg føler meg veldig sikker at med denne ombyggingen som vi har gjort, vil bidra til at 2018 blir et godt år for oss, sier Isaksen videre.

Endringene består i at 200 kvadratmeter av butikken har blitt til et eget lokale, hvor kjøpmannen håper å kunne leie ut med tiden.

– Vi har satt opp vegger som rommer et lokale som er skilt ut av butikken. Hovedsaklig for å skape en butikk som er mer effektiv for kundene å handle i. Forhåpentligvis så vil folk synes dette er bra og trivelig å handle i fortsatt. Utvalget er det samme, selv om mengden er mindre, sier Isaksen.

Spar Sørreisa opplevde også en nedgang i 2017 både i kunder og i omsetning.

– Vi klarer oss vi, men det er jo klart at vi vil jo gjerne ha flere kunder . Nybutikken til Coop Ekstra tok nok noen kunder fra oss og Eurospar på Finnsnes gjorde det samme. Jeg tror alle butikkene i Sørreisa har tilpasset seg med tanke på at vi er tre stykker. Det er mange om beinet og tøff konkurranse, men konkurranse er også sunt, avslutter Fagerhaug.

SUNT: Kjøpmann i Spar Sørreisa Ove-Ronny Fagerhaug sier butikkene har tilpasset hverandre og konkurranse bare er sunt. Foto: Carina Hansen
EVENTYRLIG: Coop Ekstra Sørreisa og butikksjef Ahmed Husein er fornøyd med eventyrlig fjorår, men er klar for konkurransen fremover. Foto: Carina Hansen