En prosent av arbeidsstokken i Tromsø står uten arbeid. Dette viser tall fra Nav. Det er den laveste ledigheten registrert i fylket.

- Arbeidsgiverne i fylket opplever store rekrutteringsproblemer, og det har vist seg spesielt vanskelig å få tak i arbeidskraft i sommermånedene, sier fungerende fylkesdirektør i Nav Troms og Finnmark, Bente Ødegaard.

- Vi kan ikke annet enn å oppfordre arbeidsgiverne til å rekruttere inkluderende – ta ned må-kravene i utlysningene, og heller satse på opplæring på arbeidsplassen, fortsetter Ødegaard.

1791 er helt ledige og 742 er delvis ledige i Troms og Finnmark ved utgangen av juli. Dette gir en ledighet på henholdsvis 1,4 prosent for helt ledige, og 0,6 prosent for delvis ledige, totalt 2 prosent. Justert for normale sesongvariasjoner, viser tallene at 12 personer har beveget seg fra ledighet til arbeid eller utdanning fra juni til juli.

Troms og Finnmark er det eneste fylket i landet med nedgang i antall helt ledige i juli måned.

Siste innlegg

Lars Hågensen

Etterlyser mopedtyv

En moped skal ha blitt stjålet på Lunheim, melder politiet.

De mistenker at tyveriet har skjedd i går kveld eller i natt.

Mopeden skal være svart og av merket Piaggio, og har kjennemerket FD5062.

Politiet ønsker at alle som har informasjon om tyveriet tar kontakt på telefon 02800.

Jone Bergøy Nedrebø

Er du ungdom? Søk sommerjobb som fisker

Regjeringen har bestemt at ungdomsfiskeordningen skal videreføres i 2024. Den sier at ungdommer mellom 12 og 25 år få muligheten til å ha sommerjobb som fiskere.

Ordningen gir muligheten for at ungdom skal kunne drive fiske om sommeren, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner. Den vil gjelde fra perioden 17. juni til 16. august, og omfatter også uregulerte fiskeslag som blir fanget i de vanlige fiskeriene langs kysten, noe som ikke var tilfellet tidligere.

- Ungdomsfiske er viktig for rekrutteringen og jeg er opptatt av å bidra til at flere ungdommer får prøve seg som fiskere, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i pressemeldingen.

Jone Bergøy Nedrebø

Stor økning i fastlegevikarer

Antallet vikaravtaler i fastlegeordningen har økt med hele 446 prosent fra 2016 til 2022. Det kommer fram i en fersk studie publisert i Tidsskrift for Den norske legeforeningen.

I 2016 var det 916 slike avtaler i landet, hvor det i 2022 ble registrert 5003 vikaravtaler.

De sentrale funnene i studien peker på hvordan det er de minst sentrale kommunene som sliter mest med problemet, og at det også er flere tilfeller av vikaravtaler uten lister knyttet til en fast lege.

Det påpekes også at de mindre sentrale kommunene setter opp kortere avtaler enn de mest sentrale kommunene, og at vikarbruken kan utfordre like helsetilbud i landet.

Jone Bergøy Nedrebø

Kommunen inviterer til markering av Frigjøringsdagen 8. mai

TAKK: Kommunen inviterer byens befolkning til markering av frigjøringsdagen 8. mai. Dette bildet er tatt under fjorårets markering. Foto: Ronald Johansen

Onsdag 8. mai inviterer Tromsø kommune til markering av Norges frigjørings- og veterandag. Markeringen vil skje på rådhuset og i Domkirkeparken.

Markeringen starter klokken 15.20 og det vil begynne med en flaggborg fra rådhuset til Domkirkeplassen med veteraner, lotter, ordføreren og offisielle gjester. Deretter blir det kransenedleggelse, appeller og taler.

Dagen er blant annet en hyllest til motstandsfolk, krigsseilere og sivilpersoner som kjempet mot okkupasjonsmakten under krigen.

Du kan lese mer om arrangementet her.

Jone Bergøy Nedrebø

Overnattingsrekord i mars

Foto: NHO Arktis

Troms hadde i mars en 18 prosent økning i antall overnattinger sammenlignet med 2022. Det kommer fram i en pressemelding fra NHO.

Allikevel er NHOs regiondirektør i Arktis, Sigrid Ina Simonsen, bekymret for at den norske overnattingstrafikken viser en nedgående tendens.

Utenlandstrafikken har nemlig økt med 37 prosent i Troms i mars sammenlignet med i fjor, mens antall norske overnattinger bare har økt med tre prosent.

Selv om mai mest sannsynlig vil være en rolig måned forventer Simonsen godt med besøkende når sommeren kommer, noe som ifølge henne er bra for hele næringslivet.

Jone Bergøy Nedrebø

BoligPartner slår seg konkurs – skal ikke påvirke kundene

Tirsdag 30. april slo hus- og hytteleverandøren BoligPartner seg konkurs. Med det mister Presis Bolig sin samarbeidspartner og underleverandør i byen.

Presis Bolig har vært underlagt en forhandlingsavtale med BoligPartner, men skriver i en pressemelding at de ikke vil bli påvirket av konkursen.

«Vi fortsetter all vår aktivitet ute på byggeplasser og i tett samarbeid med våre egne, lokale underleverandører fullføres alle byggeprosjekter som planlagt», står det i pressemeldingen fra Presis Bolig.

Carina Hansen (iTromsø)

Forklaringen fikk politiet til å stusse – ble satt i varetekt

En tromsøbosatt mann i 40-årene var vitne i en straffesak som gikk for retten i april.

Rettssaken handlet om en utenlandsk registrert bil som ble stoppet ved Helligskogen tollstasjon med 150.000 tabletter av stoffet Ksalol. Sjåføren ble pågrepet og dømt etter rettssaken.

Mannen i 40-årene var på et tidligere tidspunkt siktet i saken, men saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling. Men da mannen forklarte seg i retten, fikk det politiet til å stusse.

«Under vitneforklaringen, som ble tatt opp på lyd og bilde, forklarte han seg om sin befatning med saken på en slik måte at henleggelsesbeslutningen ble omgjort», skriver retten i en kjennelse.

Mannen ble på nytt siktet for medvirkning til forsøk på å få tablettene inn i Norge. Nå har politiet bedt om at mannen blir varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov narkotikakriminalitet. Retten mener det er sannsynlig at mannen har hatt en sentral og aktiv rolle i planleggingen og gjennomføringen av handlingen han nå er siktet for. De har derfor gitt tommelen opp til at mannen kan varetektsfengsles.

Dersom mannen blir dømt risikerer han fengsel i fire til fem år.

Carina Hansen (iTromsø)

Gravide får tilbud om kikhostevaksine

Denne uken trer nye forskrifter i kraft og fra 2. mai vil gravide kvinner, som er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, få tilbud om kikhostevaksine.

– Vi ønsker å forebygge alvorlig kikhostesykdom hos spedbarn fra fødsel frem til barnet selv er vaksinert ved tre måneders alder. Jeg er glad for at vi nå kan gi gravide kvinner tilbud om vaksinasjon mot kikhoste, og at dette tilbudet nå kan rulles ut i hele Norge slik at så mange nyfødte som mulig blir beskytta fremover, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Ifølge departementet kan kikhoste være en alvorlig sykdom for spedbarn, særlig de tre første levemånedene. Sykdommen har ikke ført til dødsfall i Norge siden 2004, men flere europeiske land har meldt om dødsfall hos spedbarn både i 2024 og i 2023.

– Flere europeiske land har i løpet av de siste ti årene hatt store utbrudd av kikhoste, og har innført vaksinasjon av gravide kvinner for å hindre alvorlig sykdom hos spedbarn. Slike utbrudd er det også risiko for i Norge, og det er viktig å få startet opp med vaksinasjonen, sier Vestre.

Johannes Ytreberg Meløe

Kollisjon i tunnelen

Det har vært en kollisjon i Tromsøysundtunnelen. Det bekrefter vegtrafikksentralen Nord-Norge.

Det skal ha vært kollisjon mellom to biler.

- Det er en påkjørsel bakfra. Bergingsbil henter nå ut den ene, men det er ikke noe alvorlig, sier trafikkoperatør Tommy Ausle til avisa iTromsø.

Det ene feltet i tunnelen er derfor stengt.

– Vi får ikke åpnet veien fra byen til fastlandet i tunnelen, før bilene er fjernet, sier Ausle til iTromsø.

Politiet har rykket ut. Det skal ikke være snakk om alvorlige personskader i ulykken.

– Det er et trafikkuhell nede i tunnelen. Politiet er på stedet, sier Per Arve Aas, operasjonsleder i Troms politidistrikt.

Det var avisa Nordlys som først meldte om saken.

Johannes Ytreberg Meløe

Stanset tenåring på motorsykkel

Troms politidistrikt melder om å ha stoppet en gutt i tenårene på lettmotorsykkel. Gutten skal ha kjørt i lovlig hastighet, i 70-sone, men kjørte på rødt lys og manglet eksosanlegg på sykkelen.

Hendelsen skal ha skjedd like ved Laukslett, langs E8.

De foresatte er informerte, og gutten har fått en bot, ifølge politiet.

Johannes Ytreberg Meløe

Ungdom ble påkjørt - sjåføren stoppet ikke

En gutt i tenårene ble påkjørt i like ved Sommerlyst skole, altså i området ved krysset mellom Holtvegen og Prost Schielderups gate.

Hendelsen skal ha skjedd mandag 29. april, en gang mellom 11.30-12.00. Sjåføren skal så ha kjørt videre uten å ta kontakt med gutten.

Det melder Troms politidistrikt på X. De har nå opprettet sak. De har ingen opplysninger om verken føreren eller bilen.

Gutten har vært til undersøkelse på UNN. Det er ikke påvist skader, men gutten skal ha en del skrubbsår. Politiet ber nå om at sjåføren av bilen, eller andre som har opplysninger om saken tar kontakt.

Johannes Ytreberg Meløe

Politi rykket ut til Kvaløya

Politiet har rykket ut til Kvaløysletta tirsdag like etter klokken 16.00.

De rykket ut etter gjentatte meldinger om en person, som skal har fremstått beruset og forstyrret trafikken ved bussterminalen.

En mann i 30-årene er tatt hånd om av politipatruljen, og anmeldes for ordensforstyrrelse, ifølge Troms politidistrikt.

Carina Hansen (iTromsø)

Anne Berit Figenschau med jobbytte: Går til Innovasjon Norge

NY JOBB: Anne Berit Figenschau blir regiondirektør for Innovasjon Norge Arktis.

Høyres Anne Berit Figenschau, meldte nylig at hun trekker seg som gruppeleder i kommunestyret for å kunne gå tilbake til lederstillingen hun hadde i Skatteetaten.

Tirsdag melder Innovasjon Norge at Figenschau er ansatt som ny regiondirektør.

– Jeg brenner for at vi skal utnytte de enorme mulighetene som ligger i Troms, Finnmark og Svalbard, slik at vi kan skape nye, grønne og lønnsomme næringer og attraktive arbeidsplasser, sier Figenschau i pressemeldingen.

Hun starter i stillingen 10. juni. Hun blir leder for 30 personer fordelt på kontorer i Tromsø, Vadsø, Alta og Kirkenes.

Louise Andersen

Tromsø slår rekord for soltimer i april

Aldri før målt har Tromsø opplevd så mange timer med sol i april som i år, melder Meteorologisk institutt på X.

Den forrige rekorden er fra 2016. Da var det 271,4 soltimer i april.

«Årets endelige tall må vi vente litt på, da det fremdeles er mange timer igjen av dagen,» lyder det fra meteorologene.

Tirsdag klokken 14.50 skinner solen fortsatt, men skyene er på vei. De skal drive inn over Tromsø i løpet av kvelden, ifølge yr.no.

Værrekorder er ikke noe nytt for Tromsø. I fjor ble det målt flere sommerdager på ett år enn noensinne før i Ishavsbyen. Sommerdager er dager der temperaturen er 20 grader eller mer.

Carina Hansen (iTromsø)

Sperrer område: Har fått melding om utslipp av kvikksølv

Tirsdag klokken 13.31 melder politiet at de har fått melding om utslipp av kvikksølv ved Ringvegen.

«Ingen skal være skadet etter hendelsen», skriver politiet på X/Twitter.

Det er satt opp en sikkerhetssone på 50 meter fram til området er klarert.

Carina Hansen (iTromsø)

Nektet å betale mobilbot på 10.000 kroner

En mann i slutten av 40-årene ble stoppet av politiet på Stakkevollvegen en tirsdag i april. Politiet ga mannen bot på 10.200 kroner for å ha brukt mobiltelefon mens han kjørte. Dette var ikke mannen enig i, og har ikke vedtatt boten. Dermed må saken opp i retten. Der risikerer mannen en bot på 12.000 kroner og tre prikker på førerkortet dersom han blir dømt.

Carina Hansen (iTromsø)

Fikk 8.000 i bot for trøbbel på utested - kalte politistudent «drittunge»

En mann i 40-årene var seint ute en lørdagsnatt i mars, like før stengetid, på et utested og var så beruset at han skal ha vært til sjenanse for både gjester og ansatte. Da politiet kom for å snakke med mannen, skal han ha kalt en politistudent for «drittunge». Og da politiet valgte å ta mannen med seg, var det til høylytte protester. Mannen fikk en bot på 8.000 kroner. Denne har mannen nektet å vedta, og dermed må mannen møte i retten. Dersom han blir dømt, risikerer han at boten økes til 10.000 kroner.

Helge Skog

Siste frist for skattemelding i dag – dette skjer om du ikke leverer

Idet vi bikker over til 1. mai ved midnatt går fristen ut for å levere skattemeldinga. Tallene viser at 2,8 millioner allerede har levert, og statistikk fra Skattetaten viser at det kan være lønnsomt for mange å sjekke tallene i skattemeldingen.

– Alle bør åpne og sjekke skattemeldingen. Hvis du ikke sjekker den, bruker Skatteetaten opplysningene som ligger forhåndsutfylt. Det kan bety at du risikerer å betale for mye skatt, for eksempel hvis du ikke har ført inn et fradrag som du har krav på, eller at vi bruker feil opplysninger, uttaler Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, i en pressemelding.

Gjengedal har følgende råd til de som nå skal sjekke skattemeldingen i siste liten:

  • Se over opplysninger om inntekt, formue, bolig og lån som er forhåndsutfylt i skattemeldingen din. Sjekk at tallene stemmer.

  • Er du usikker på om du har rett på et fradrag eller om det er andre fradrag du kan benytte? Bruk skatteetaten.no/fradragsveileder.

  • Har du solgt eller leid ut bolig? Det kan være skattepliktig, og du kan ha krav på fradrag. Sjekk skatteetaten.no/bolig.

  • Fyll ut det som eventuelt mangler! Du må selv legge til blant annet reisefradrag, kryptovaluta, lån i utlandet og private lån.

Karianne Laagstein

Tromsøregissør fikk 17,8 millioner for å lage «Den stygge stesøsteren» – nå er filmen klar

Regissør og manusforfatter Emilie Blichfeldt har sine røtter i Senja og Tromsø. Hun har fått produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt på 17,8 millioner kroner for å lage filmen «Den stygge stesøsteren» Foto: Privat

Horror møter komedie i filmen Den stygge stesøsteren, som har Lea Myren, Thea Sofie Loch Næss og Ane Dahl Torp i hovedrollene.

Nå er filmen ferdig innspilt og klar for internasjonalt salg under årets Cannes-festival, melder produsentene i en pressemelding.

De lover en helt annen versjon av det klassiske eventyret om Askepott, denne gangen sett fra stesøsterens perspektiv.

– Med denne «beauty horror»-filmen ønsker jeg å lure publikum inn i en «jente-som-drømmer-om-prinsen»-fantasi. Men så tar den en heftig u-sving, og blir noe helt annet, forklarer regissør og manusforfatter Emilie Blichfeldt, som har sine røtter i Senja og Tromsø.

I Norge har filmen kinopremiere i 2025. Scanbox har de nordiske rettighetene til filmen, mens Ymer Media er norsk distributør.

Karianne Laagstein

Disse jentene kan ha funnet løsningen for gjenglemte klær

RESTYLE: F.v. Nadia Johansen, Irene Lovise Berg, Ina Fuglås og Elea Johansen. Foto: Foto: Kathrine Larsen

«1500 liter gjenglemte klær - Kan utleie være løsningen for turistbransjens problem?».

Dette spør fire skoleelever fra ungdomsbedriften ReStyle i Tromsø seg i en pressemelding. De skriver at den kraftige økningen av turister også fører til enorme mengder med gjenglemte klær.

Med en visjon om å skape en mer bærekraftig klesbransje har gründerne nå lansert ideen om å samle inn og leie ut de gjenglemte plaggene, i samarbeid med Thon Hotel Polar og Clarion Hotel the Edge.

«Vi har vært i dialog med flere turister, og basert på tilbakemeldinger leier vi nå ut turklær via nettsiden vår», sier Nadia Johansen i ReStyle, som også er i dialog med flere aktører innenfor reiselivet.

De tre øvrige gründerne er Irene Lovise Berg, Ina Fuglås og Elea Johansen - og sammen håper de nå å endre handlevaner til turistene, ved at de heller kan leie fremfor å kjøpe nytt og kanskje kaste klærne etter ferien.

Jentene samler selv inn klærne fra hotellene, og sørger for rens og reparasjon og annen klargjøring, før de legges ut for utleie via bedriftens nettside.