Leder i Målselvfossen Elveierlag, Kjell-Åge Fossland melder for øvrig om en utfordrende start på fisket i Målselvfossen.

- Det kribler det vel i mange armer og bein mens vi venter på at sesongen skal starte. Dessverre ser det ut til at det kan bli noen utfordrende første døgn med tanke på vannstanden, opplyser han på vassdragets hjemmeside.

Han minner imidlertid om at det ble tatt fisk hver dag under tusenårsflommen.

- Så det er ikke umulig selv om elva er stor, skriver han.

Utvider

I mange år har elveierlaget bidratt til forskning på laksen fra nasjonalfossen. Dette ved å ta skjellprøver av fisken som er fanget i kulpen.

Ifølge Fossland ønsker Norsk Institutt For Naturforskning (NINA) å utvide forskningen ytterligere.

- Det er viktig å få resultater fra flere områder i elva. Ved å sjekke fiskeskjellene kan man angi om det er oppdrettsfisk eller villfisk, alder og eventuelt hvor mange ganger fisken har vært oppe i elva og gytt, påpeker han.

Derfor har elveierlaget vedtatt at det nå også skal tas skjellprøve av alle fisk som blir tatt i «kortsonen» under fossen.

Skjellprøve

Skjellprøvene tas i bakkant av ryggfinnen og rett over sidelinjen. Fra døde fisk tas det rundt 30 skjell med kniv, mens det fra levende fisk nappes fem til åtte skjell ut med tang eller pinsett fordelt på hver side av fisken.

- Unngå skinn og slim i skjellprøven, forklarer han.

Skjellprøvene skal videre oppbevares i spesialkonvolutter, som legges i desinfeksjonskassene ved Målselvfossen Camping og Foshaug.

- Vi samler inn og sender inn alle prøvene samlet. I kassene vil det også henge ett eksempel på hvordan man fyller ut skjemaet, opplyser lederen og poengterer at det for øvrig ikke er endringer fra i fjor i forhold til fiskeregler og fisketider.

Leder i Målselvfossens elveierlag, Kjell-Åge Fossland, sier at det er mulig å få fisk selv om elva er stor.