FINNSNES: Onsdag ble resultatet av innbyggerundersøkelsen lagt fram og seks av ti innbyggere er positive til en sammenslåing mellom Lenvik kommune, Berg, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy.

- Resultatet var som forventet og det er nettopp dette vi har fanget opp på møtene vi har hatt, forteller rådmann Margrethe Hagerupsen til Folkebladet.

- Dette er også tendensen landet over; De små kommunene sier nei, mens de større sier ja, sier hun.

Her er det flertall for kommunesammenslåing Innbyggerne i Lenvik kommune påvirkes ikke av nei-flertallet i de andre kommunene. Her er man definitivt klar for en kommunesammenslåing. Glade

Bakgrunnen for innbyggerundersøkelsen var intensjonsavtalen som ble inngått mellom de seks kommunene. 61 prosent av innbyggerne er «ganske» eller «svært positive» til en sammenslåing. «Vet ikke»-andelen er på kun fem prosent.

- Vi har gjennom møtene vi har hatt oppfattet at innbyggerne våre ser på oppgavene kommunene skal tilby i framtida - og vi må være større for å håndtere det, sier Hagerupsen.

- Dere er vel glade for at dere ikke tok til orde for en folkeavstemning?

- Ja, det er vi. Det har spart oss både arbeid og penger. Det har aldri vært stemning for å gjøre som de andre kommunene, svarer rådmannen og tilføyer:

- Vi har hatt åtte åpne møter samtidig som vi har gått bredt ut med informasjon. Rapportene har blitt sendt ut på høring og det har lønt seg for oss.

Overraskende

For Hagerupsen var det noen punkter i innbyggerundersøkelsen som kom litt overraskende på.

- Det mest interessante var nok aldersfordelinga. Vi ser at de yngste var mest negative. Det har nok mye med kunnskap å gjøre siden mange ikke har deltatt på folkemøtene, sier hun.

Da rådmann Hagerupsen bestilte undersøkelsen ble hun rådet til at å intervjue cirka 800 personer var nok, med tanke på innbyggertallet i kommunen.

- Jeg bestilte 1.000 for å være på den sikre side, sier hun.

Sammenslåing

En annen ting hun har bitt seg merke i, er at nei-sida i Lenvik kommune har blitt større etter at folkeavstemningene i de andre kommunene ble gjennomført.

- Det er tydelig at de som har blitt intervjuet etter det har blitt påvirket og valgt å følge «strømmen», sier hun.

Rådmannen skal fram til 30. juni lage sak og innstilling til kommunestyret som skal gjøre et endelig vedtak som oversendes Fylkesmannen.

- Jeg vil, på bakgrunn av alt vi har vært gjennom nå, oppfordre kommunestyret til å gå for en sammenslåing med de andre kommunene. Selv om siste ord ikke er sagt, må vi gå for ei sammenslåing og ikke lukke noen dører, sier hun avslutningsvis.