TRANØY: Selv om innbyggerne i Tranøy har gitt klar beskjed med 64 prosent for å bestå som egen kommune, var det ikke noe åpenbart utfall i saken på kommunestyremøtet igår. Det tok de folkevalgte vel to timer å komme til en konklusjon.

– Intet nei-alternativ

Formannskapets innstilling var at det sendes ny søknad om sammenslåing av Lenvik og Tranøy kommune til fylkesmannen i Troms.

Allerede fra saken ble åpnet i kommunestyret, ble det imidlertid stoppet opp for gruppemøte for posisjonspartiene Frp, Sp, H og felleslista.

Etter en halv time la ordfører Jan Fredrik Jenssen frem et nytt forslag fra posisjonsgruppa, som i hovedsak gikk ut på å fremforhandle en ny avtale om sammenslåing med Lenvik til behandling i kommunestyret i oktober, og altså utsette saken.

Varaordføreren etterlyste da et alternativ for nei-siden.

– Jeg legger merke til at det ligger ikke noe forslag til vedtak for de som ikke ønsker å slå seg sammen, sa hun fra talerstolen.

– Snakke litt med naboen

SV-representant Herbjørg Valvåg var skuffet over hvor lite folkeavstemninga blir vektlagt.

– Når man har lagt ut en sak til avstemning for folket, skal man være ytterst skjerpet og høre på hva folket mener, sa hun, og fremmet forslag om at kommunestyret ”lytter til folket, og ikke går inn i fellesskap med noen andre kommuner.”

Ap-representant Odd-Arne Andreassen var enig.

– Hele prosessen har vært dårlig, og det er kanskje noe av grunnen til at resultatet har blitt slik som det har blitt. Jeg har veldig respekt for folkeavstemninga, og den var ikke utydelig, sa han, og fortsatte:

– Jeg er ikke ja-mann, men jeg er med på en pustepause til å snakke litt mer med naboen.

Valgt for å velge

På den andre siden var blant andre Rune Eriksen fra Venstre tydelig på ønsket om en sammenslåing.

– Vi har hatt dette som en fanesak siden vi gikk til valg i 2011. Vi skal løse kommunens oppgaver til det beste for innbyggerne, det er det som er målet, sa han.

Gunnar M. Torgersen i Arbeiderpartiet poengterte de økonomiske fordelene ved sammenslåing.

– Nei-siden er villig til å gamble med Tranøys økonomi. Det vi får ved å gå inn i reformen de neste 20 årene, er økonomisk forutsigbarhet. Og det er jo ganske sjelden, sa han.

Ordføreren poengterte at mange av argumentene på nei-siden er for følelsesstyrt.

– Det forundrer meg at man ikke tar innover seg det som står om kommunens fremtid alene. Det er bare følelser som rår, svarte ordføreren.

Han undertsreket at kommunestyret er valgt nettopp for å ta slike avgjøreelser.

– Dette forstår vi faktisk litt bedre enn innbyggerne, og det må vi tørre å si, sa han.

Flertall for utsettelse

Knut Johnsen fra felleslista poengterte at den fryktede sentraliseringen allerede har skjedd, med interkommunalt samarbeid.

– Vi makter altså ikke oppgavene selv. En større kommune vil faktisk gi større mulighet for å beholde en del av de tjenestene vi har i dag, sa han, men støttet samtidig en tenkepause.

Det ble mange lange innlegg i debatten, men når tiden passerte to timer ble det omsider rundet av til en avstemning.

Kun tre representanter (Sp og Sv) stemte for alternativet som sa nei til sammenslåing, og det var dermed flertall for ordførerens alternativ fire.

Følgelig måtte det også stemmes frem et forhandlingsutvalg, og følgende ble valgt: ordføreren og varaordføreren med Rune Eriksen som vara, Marit Stubberud Hanssen og Gunnar Torgersen med Andreassen som vara.

SENTRALISERING Knut Johnsen fra Felleslista mener sentraliseringen allerede er ingang, uavhengig av kommunesammenslåing.– Vi makter altså ikke oppgavene selv, sier han.

– Under enhver kritikk

Det ble debatt om den økonomiske kvartalsrapporten for Tranøy kommune igår.

STONGLANDSEIDET: Knut Johnsen stilte blant annet spørsmål til de økte driftskostnadene til voksenopplæring, hvor han langt på vei antydet at det vat gjort ulovlige kjøp av tjenester.

Dette på grunn av nære bånd mellom Valvåg og virksomhetsleder.

– Dette mener jeg i så fall er under enhver kritikk, sa han.

Rådmann understreket at han var informert om tilsettingen av Valvåg og de nære båndene.

– Å ansette noen med nære bånd er ikke ulovlig i seg selv, selv om det er virksomhetslederen som har gjort det. Her var det også avklart muntlig med rådmnn på forhånd, sa han.

Knut Johnsen svarte med å hevde at det var ”grovt uaktsomt av rådmannen å feilinformere kommunstyret slik.”

– Det var ikke en ansettelse, det var kjøp av tjenester, sa han.

– Først og fremst er dette en rapport som viser at vi har store økonomiske utfordringer i 2016, hvor helse- og sosialtjenesten er den største utfordringen sa svarte rådmannen, og fortsatte:

- Slik som det er nå så styrer vi mot kraftig underskudd.

Innstillingen om å ta rapporten til orientering ble enstemmig vedtatt.

– Jeg ønsker også at min mor skal få de tjenestene hun trenger. Jeg ønsker ikke at vi skal komme dit hvor jeg må si ”det var det jeg sa”, sa ordfører Jan Fredrik Jenssen under debatten igår. Foto: Petter Egge
Varaordfører i Tranøy, Birgit Andreassen, etterlyste et alternativ til for de som ikke ønsker en sammenslåing. Foto: Petter Egge