FIL Allianse har bygget ut et nybygg som rommer klubbhus, garderober og lagerlokaler, ei satsing verdt 10,2 millioner kroner. Tilskudd fra kommune, fylke og stat dekker det meste av kostnadene. Utfordringa for FIL Allianse er imidlertid at det tar voldsomt lang tid å få utbetalt tilskuddet fra Lenvik kommune.

Av et innvilget tilskudd på 3,3 millioner kroner, får Alliansen bare utbetalt 100.000 kroner i 2017. Ifølge kommunens anleggsplan kan FIL Allianse vente seg litt større utbetalinger de tre påfølgende årene, men ingen større årlige utbetalinger enn 200.000 kroner.

– Hvis dette skal fortsette vil det ta 16-17 år før vi har fått utbetalt hele tilskuddsbeløpet, sier leder av FIL Allianse, Trond Kaspersen.

Behov for mellomfinansiering

For ettersom utbetalingstakta på det kommunale tilskuddet er så lav, har mellomfinansiering i form av banklån vært en nødvendighet.

– Det er ikke lukrativt når det gjelder banklån til idrettsanlegg. Man kan ikke pantsette idrettsanlegg på samme måte som man kan med boliger, og da blir lånerenta deretter, poengterer Kaspersen.

FIL Allianse har i dag et banklån på vel sju millioner kroner. Lånerenta er på drøyt fire prosent.

– Hvis ikke utbetalingstakta på tilskuddet fra Lenvik kommune øker, vil hele tilskuddet fordunste i renteutgifter til banken, poengterer Kaspersen.

– To millioner, minst

Lenvik kommunes årlige tilskuddspott til idrettsanlegg er på 450.000 kroner. Utvalg for oppvekst og kultur (UKO) har allerede tatt til orde for å doble potten. FIL Allianse-lederen synes det er bra, men legger ikke skjul på at han ønsker en større økning.

– Etter min mening bør kommunen kunne betale ut minst to millioner kroner årlig til idrettsanlegg, særlig sett i lys på at vi vet at det kommer flere store satsinger på idrettsanlegg i kommunen, sier Kaspersen.

En rekke lag og foreninger har fått innvilget tilskudd fra Lenvik kommune til sine utbygginger. Etter at utbetalinga for 2017 er unnagjort, «skylder» kommunen fortsatt i underkant av ni tilskuddsmillioner. FIL Allianse er med andre ord ikke alene om å vente på tilskudd fra kommunen.

Mer forutsigbarhet

Lederen av FIL Allianse er ikke i tvil om at det vil øke lag og foreningers motivasjon til å satse på utbygging av idrettsanlegg dersom man vet at man ikke må vente i årevis på å få utbetalt tilskudd.

– Vi trenger gode anlegg for å kunne gi et godt tilbud til barn og unge. Samfunnsøkonomisk er det også mye å spare på å legge til rette for positiv aktivitet i stedet for at våre barn og unge skal tilknyttes atskillig mer negativ aktivitet, poengterer Kaspersen, som oppfordrer politikerne i Lenvik til å vise offensivitet i denne saken.

– Til gjengjeld påhviler det idretten et stort ansvar overfor de som yter tilskudd til oss. I den anledning etterlyser jeg et større samarbeid mellom idrettslagene, sier Kaspersen.

Han mener det er et tap at idrettsanlegg som er offentlig finansiert står delvis brakke.

– Styrker vi utnyttelsesgraden på alle anleggene i regionen økes også verdien av tilskuddene gitt av det offentlige. Dette kan vi få til gjennom mer samarbeid, mener Kaspersen.