Videoen ble vist under journalistkonferansen Skup i Tønsberg lørdag ettermiddag.

Flere PST-sjefer holdt lørdag et foredrag om hvordan tjenesten jobber.

På videoen som ble vist under konferansen kan man se den mistenkte russiske spionen Mikhail Mikusjin gå på snødekte veier i fjor høst, på vei til jobb som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø.

Da brukte han den falske brasilianske identitetenJosé Asis Giammaria.

Først går han alene, så ser man at to andre personer går inn i bildet. De går raskt bak Miksujin, før de løper de siste meterne og pågriper ham.

Glenn, som bare ville stille med fornavn, er en av de som jobber med etterretning i PST.

– Jeg kjenner hårene reiser seg på armen reiser seg hver gang jeg ser dette, sa han under foredraget.

Her blir Mikhail Mikusjin pågrepet. Foto: Espen Rasmussen / VG

Glenn kommenterte innholdet i videoen slik:

– Ikke for at dette er noe action, det er veldig «smooth» og går stille for seg. Men det er et veldig godt bilde på hva det er vi står overfor. Det føles ganske godt å få disse bildene.

Glenn peker særlig på ressursene Russland bruker på en illegalist. Før illegalister som Mikusjin havner i Norge, bruker Russland mange år på å trene dem opp – som igjen er veldig kostbart.

– Det som er utrolig stilig med denne videoen er alt du ikke ser. Det er det enorme apparatet som står bak denne manne, sier han.

Mikusjins forsvarer, advokat Marijana Lozic, sier at hun ikke er ikke kjent med noen video av pågripelsen.

– Jeg synes det er hadde vært redelig av PST å gjøre meg kjent med den før den ble vist for journalistnorge. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Lozic til VG.

PST mener den brasilianske gjesteforskeren José Assis Giammaria i virkeligheten er den russiske GRU-agenten Mikhail Mikusjin. Foto: VG

Mannen sier selv at han heter José Assis Giammaria og er brasilianer, men norsk politi mener han er en russisk borger med navn Mikhail Mikusjin.

Onsdag forrige uke ble han varetektsfengslet i fire nye uker med brev- og besøksforbud.

Mikusjin knyttes til den militære russiske etterretningstjenesten GRU. Selv avviser han spionanklagene.

Han arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø før han ble pågrepet og siktet for spionasje 24. oktober i fjor. Han er siktet for grov etterretningsvirksomhet, som har en strafferamme på ti års fengsel.