Norge eksporterte 165.000 tonn sjømat for til sammen 7,5 milliarder kroner i august. Volumet var to prosent høyere, mens eksportverdien økte med 7 prosent eller 501 millioner kroner fra august i fjor, opplyser Norges Sjømatråd.

Med augusttallene har Norge eksportert 1,6 millioner tonn sjømat til en verdi av 60,6 milliarder kroner hittil i år. Eksportvolumet øker da med seks prosent, og verdiene øker med åtte prosent fra samme periode i fjor. Det gir en økning på 4,4 milliarder kroner.

Laks

Mye av veksten kommer fra oppdrettslaks.

– Norge eksporterte 7 prosent mer laks i august. Det bidrar til at vi for første gang i år har eksportert mer laks sammenlignet med samme periode i fjor. Det er gledelig å se en vekst som kan møte noe av etterspørselen etter norsk laks i markedet, sier Asbjørn Warvik Rørtveit, direktør for markedsinnsikt i Sjømatrådet.

Eksporten av ørret går samtidig noe ned.

Hvitfisk

Også på hvitfisksida ser man en økning.

– Norge eksporterte torskefisk som torsk, sei og hyse for 21 prosent mer i august sammenlignet med samme måned i fjor. Dette bidrar til en total verdiøkning på 11 prosent til 10 milliarder kroner hittil i år. Det er fryst torskefisk som øker mest med 15 prosent eller 464 millioner kroner, mens klippfisk økte med 16 prosent eller 330 millioner kroner fra samme periode i fjor. Brasil er markedet som øker mest, sier Ingrid Kristine Pettersen, analytiker i Sjømatrådet.

Samtidig ser man en økning på klippfiskproduksjonen, mens saltfisk- og tørrfiskdelen av næringa går litt ned i august.