ELVENES: Stiftelsen Elvenes Motorsportsenter og selskapet Arctic Raceway AS som står for utbyggingen er på plass. Prosjektet er planlagt finansiert med fire millioner kroner i tippemidler, halvannen million kroner i lån, en million kroner i dugnadsinnsats, en million kroner i privat tilskudd og en halv million kroner i egenkapital.

Til kommunestyret

DRAGRACE Odd Roar Øgård fra Bardu har ledet planleggingen. – Elvenes egner seg veldig godt til dragrace, sier han.

Ifølge prosjektleder Odd Roger Øgård er alle formaliteter i orden. Fredag fikk han forhåndsgodkjennelsen fra Norges Bilsportforbund. Kommunestyret skal ta stilling til saken på førstkommende møte i forhold til en jordleieavtale på 30 år med grunneier Arena Elvenes AS, og kommunal garanti. Og da kan søknaden om spillemidler gå ut i januar.

– Vi trenger en forhåndsgodkjenning på spillemidlene. Får vi det kan vi starte opp med en del forarbeider i 2016. Hvis jeg ser optimistisk på det kan den første bilen tidligst være på stripa høsten 2017, sier Øgård til Folkebladet.

Verdens nordligste

FLYPLASS Her kan det også bli aktuelt med biler med flere tusen hestekrefter.

– Det startet med en vill tanke for noen år siden. Og vi har jobbet litt i stillhet med disse planene fram til nå. Dette blir jo verdens nordligste dragracebane. Det er helt unikt å få en slikt anlegg så langt nord for polarsirkelen. Det er nesten ingen som tror det er mulig. Den nærmeste banen vi har er i Piteå i Sverige, sier Øgård som selv er aktiv fører.

– Det er også unikt at fire klubber, Narvik, Målselv, Tromsø og Harstad går sammen om et anlegg på Elvenes, så langt utenfor byene. Men Elvenes ligger geografisk gunstig an og egner seg veldig godt. Vi hadde en befaring på området, en finværsdag i august. Og de som kom hit trodde nesten ikke det de så, forteller han.

Trekker mye folk

Stripa og en oppstillingsplass på til sammen 20.000 kvadratmeter skal asfalteres. I tillegg skal det monteres profesjonelt tidtakerutstyr slik at banen blir godkjent for konkurranser.

– Trekker dragrace mye tilskuere?

FART Odd Roar Øgård i Hemy Racing Team fra Bardu. Foto: Trond Sandnes

– Ja, det er snakk om flere tusen mennesker. Jeg var på et løp 10 mil utenfor Stockholm, der kom det 37.500 tilskuere. Her har vi et forsiktig anslag på 2.000 mennesker ved arrangement. Vi skal ikke gå skoene av oss, men dette kan liksom bli Millionfisken på land, sier han.

I Nord-Norge er det omkring 50 aktive førere. Øgård mener anlegget vil føre til økt rekruttering i landsdelen, og et positivt tiltak overfor ungdom.

– Ja, helt klart. Her kan ungdom få prøve seg under kontrollerte former. De kan kjenne litt på adrenalinet, kjenne på hestekreftene og tøye litt grenser. Vi ønsker å ta inn ungdom og ser flere muligheter rundt dette. Det er ikke bare biler som kan bruke banen, også motorsykler og snøskutere er aktuelt. Jeg ser for meg aktiviteter med snøskuter på vinteren. Og det kan også ses i sammenheng med de planlagte skuterløypene i området, sier han.

Mange muligheter

Elvenes Motorsportsenter skal eie den asfalterte stripa og oppstillingsplassen. I tillegg skal de leie overnatting, kjøkken og sanitærbygg av Arena Elvenes.

– Vi ønsker også å inngå avtaler med lokale aktører som leie av utstyr som traktor. Vi har fått en god dialog med grunneierne i området, sier Øgård.

– Anlegget kan jo brukes til mer enn dragrace. Det gir Arena Elvenes mange muligheter til å ha ulike arrangement. Og vi skal også oppgradere veien fra vannet og fra porten. til depotområde. Også luftsportsmiljøet vil nyte godt av dette anlegget. Det er en vinn-vinn situasjon for alle. Det er et banebrytende prosjekt og vi føler oss litt som en døråpner for flere, avslutter Øgård.