Som kjent blir utbygginga av den nye brannstasjonen på Finnsnes dyrere enn først antatt. Av den grunn må politikerne i Lenvik ta stilling til om investeringsramma skal økes til 62,7 millioner kroner, 11,4 millioner kroner mer enn det som fra før av er satt av til prosjektet.

Utvalg for miljø og fotvaltning (UMF) hadde saken på sakskartet torsdag denne uka, og var med det «førstemann» til å vurdere spørsmålet om rammeøkning.

– Et enstemmig utvalg stemte for innstillinga, som altså går på å øke totalramma. Utvalget ser ikke noen umiddelbare muligheter til å gjøre noen endringer nå, sier utvalgsleder Louis Edvardsen (H) til Folkebladet.

Risikerer erstatning

Det er flere grunner til at UMF ikke ser det som aktuelt å avlyse anbudskonkurransen om brannstasjonsutbygginga, det til tross for at prisen blir høyere enn først tenkt. Det ene er erstatningsansvaret Lenvik kommune kan bli rammet av ved en eventuell avlysning, nærmere bestemt prinsippene i anskaffelsesloven om såkalt negativ og positiv kontraktsinteresse.

– Negativ kontraktsinteresse er erstatning av kostnadene til alle som har utarbeidet et tilbud i forbindelse med en anbudskonkurranse. Positiv kontraktsinteresse er erstatning til selskapet som lå best an til å få prosjektet, der man må erstatte 15 prosent av totalsummen. I denne sammenheng ville det utgjort rundt ni millioner kroner, opplyser Edvardsen.

Første gang brannstasjonsutbygginga var ute på anbud valgte kommunen å avlyse konkurransen. Utvalgslederen poengterer at det den gang var saklig grunn til avlysning som en følge av vesentlige endringer på prosjektet, men at dette ikke gjelder nå etter den andre anbudsrunden.

500.000 kroner året i mulkt

Høyrepolitikeren minner også om at Lenvik kommune er i en situasjon med en for dårlig brannstasjon, noe Arbeidstilsynet har gitt avviksmelding på flere ganger.

– Dette har vi holdt på en armlengdes avstand i fem år, så vi er bare nødt til å komme i havn nå. Vi er også blitt forespeilet mulkt fra Arbeidstilsynets side hvis vi ikke ordner opp i forholdene. En slik mulkt vil beløpe seg til 500.000 kroner årlig om vi ikke nå får på plass ny stasjon.

Avklarte forhold

Utvalgslederen er av den oppfatning av at brannstasjonen må realiseres nå, og at Heimlymyra er riktig plassering av stasjonen.

– Her blir den liggende nær et stort sykehjem, to store skoler og én barnehage. Med tanke på reponstid er det naturlig å etablere en brannstasjon så nært som mulig der vi har så mange unger og eldre. Dette området er tyngdepunkt for hvor dagens og framtidas generasjoner kommer til å oppholde seg på dagtid, noe som er et vesentlig element når det gjelder lokalisering av brannstasjonen, mener Edvardsen, som også poengterer viktigheten av en brannstasjon plassert det området i Lenvik med den kraftigste fortetninga av bygg, funksjoner og folk.

Edvardsen viser også til et moment som nå er avklart i motsetning til ved forrige anbudsrunde, nemlig grunnforholdene der stasjonen skal bygges på Heimlymyra.

– Grunnforholdene var et stort usikkerhetsmoment forrige gang, men som nå er eliminert. Dette er også grunnen til at prosjektet er blitt såpass mye dyrere.

– Noen hevder at grunnforholdene på Heimlymyra er dårlige; er de det?

– De øverste massene er ikke all verden, men ettersom det her er snakk om å pæle ned til fjell har det ikke noen betydning. Å pæle ned til fjell er noe som gjøres på en masse bygg, blant annet den nye politistasjonen i Oslo hvor det er pælet 16-17 meter til fjell. Det er jo ikke sånn at vi skal ha en brannstasjon til mange millioner kroner liggende å flyte på ustabile masser, for å si det sånn, poengterer Edvardsen.

RIKTIG: Louis Edvardsen mener Heimlymyra er riktig plass å bygge brannstasjonen.