SJØVEGAN: Salangen kommune er ifølge TV2 den tiende dyreste kommunen i Norge med tanke på kommunale avgifter og eiendomsskatt.

Mindre på fond

Salangsværingene må nemlig i ut med 19.096 kroner i året der alle kommunene i landet er med i undersøkelsen.

– Nei, dette er ikke bra og ikke noe vi akkurat er stolt av. Vi må jobbe for å få ned avgiftene. Og siden kommunens økonomi er bedre mener vi også at det er ei grense for hvor mye vi skal sette på fond. Så Ap vil under budsjettforhandlingene ta til ordet for å få ned avgiftene, sier kommunestyrerepresentant Sveinung Nyvoll (Ap).

– Over 19.000 kroner i Salangen og over 8.000 kroner i Lavangen?

– Jeg skjønner jo godt at Lavangsværingene ikke vil slå seg sammen. Vi skal som sagt ta denne saken opp, svarer Nyvoll.

Ønsker politisk debatt

Anne Vestermo Nesje (KrF) vil ikke love støtte til Ap som vil vurdere å sette av mindre til fond.

– Nei, på stående fot over telefon vil jeg ikke støtte å sette av mindre midler til fond. Det blir for lettvint og ikke seriøst nok nå. Men jeg ønsker velkommen til en politisk debatt på avgiftsnivået i Salangen. Det er jo ikke bra at vi ligger så høyt. Vi skulle gjerne vært i andre enden av rangeringen. Det er klart det kan ha en betydning for folk som vurderer å flytte hit, men da er det også mange andre ting som er avgjørende. Generelt har vel Ola nordmann aldri hatt så god råd, men vi kan uansett ikke bortforklare en slik rangering, sier Vestermo Nesje.

Billig i Lavangen

Naboen i Sør, Lavangen kommune har bare 34 kommuner foran seg som er billigere å bo i landet. Lavangsværingene må årlig ut med 8.517 kroner.

– No e vi best igjen, sier Lavangen-ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) når Folkebladet forteller at kun 34 kommuner er billigere å bo i enn Lavangen i Norge.

– Den største forklaringen på forskjellen på oss og Salangen er jo at vi ikke har eiendomsskatt, fortsetter han.

– Vil dere klare å beholde et lavt nivå?

– Ja, jeg håper det. Vi har ikke som mål å være en dyr bokommune. Men vi jobber nå i forhold til et nytt vannverk i Hersevikelva. Det vil nok gi noe utslag på avgiftene. Men vi må få et bedre vannverk, her har vi ikke noe valg, sier Halvorsen.

Kommunestyrerepresentant Anne Vestermo Nesje ønsker en polisk debatt om avgiftsnivået. Foto: Morten Dokka