For mange er ribbestek julaften nærmest hellig. Nortura på Andslimoen har produsert for fulle mugger for å dekke etterspørselen.

– Vi har produsert 320 tonn juleribbe. Det var faktisk langt mer enn jeg hadde trodd, sier fabrikksjef Arne Viggo Nesvold etter å ha sjekket tallene for Folkebladet.

– Det er jo ikke akkurat småtteri, sier Nesvold.

Juleribben ble produsert fram til onsdag i denne uken.

32.000 griser

For å dekke etterspørselen er det slaktet enormt mye griser. Nortura på Andslimoen har selv slaktet 16.000 gris i år, men har skjært 32.000. Det de ikke slakter selv får fabrikken ferdigslaktet fra Norturas anlegg på Bjerka i Nordland. Skjæringen av alle disse grisene foregår på Andslimoen. Hoveddelen av grisene går med til å dekke etterspørselen etter juleribbe.

– Vi har skjært rundt 1.000 griser i uka i hele desember, sier Nesvold.

12 tonn pinnekjøtt

Men nordlendingene spiser ikke bare ribbe. Også pinnekjøtt går unna så det holder.

– Vi har produsert nærmere 12 tonn av Thulefjord sitt pinnekjøtt. Mer har vi ikke kapasitet til å tørke. Etter det jeg forstår er mesteparten solgt, og folk har problemer med å finne Thulefjord sitt pinnekjøtt i butikkene nå, sier Nesvold.

På toppen av dette har fabrikken på Andslimoen også produsert rundt 40 tonn julepølser og det samme med lammerull.

Gildes pinnekjøtt fikk imidlertid bare terningkast 1 i VGs store pinnekjøttest.

– Det er ikke produsert hos oss, sier Nesvold, som mener at hvis deres eget Thulefjord pinnekjøtt hadde vært med i testen ville resultatet blitt langt bedre.

– Jeg mener Thulefjords pinnekjøtt er blant landets aller beste, sier han.

Norges beste lammerull

Også lammerullen fra Thulefjord er ettertrakett. Den ble nemlig kåret til norges beste lammerull i år, og det samme skjedde for to år siden.

– Det er vi naturligvis veldig godt fornøyd med, sier Nesvold.