FINNSNES: Allerede i slutten av mars måned tok Mattilsynet turen til Silsand ungdomsskole etter at rektor, Børge Berg Angell varslet om maurproblemet.

Få dager senere fikk kommunen et brev med varsel om vedtak. Mattilsynet har ikke mottatt uttalelse fra kommunen innen den avtalte fristen.

- Vi har, på bakgrunn av observasjoner gjort under inspeksjonen, sett det nødvendig å pålegge dere å iverksette egnede tiltak for å bekjempe maur på skolekjøkkenet, skriver Mattilsynet til kommunen.

Måtte stenge skolekjøkkenet Skolekjøkkenet ved Silsand ungdomsskole er stengt på grunn av maur. Pålegg

Maur har blitt observert på arbeidsbenker, gulv, på vegg og i vinduskarm over arbeidsbenkene til elevene.

”Råvarer og alle ingredienser som lagres i et næringsmiddelforetak, skal lagres under egnede forhold som hindrer skadelig forringelse og beskytter dem mot forurensning” slår Mattilsynet fast.

De mener regelbruddet er såpass alvorlig at de har satt en ny frist (28.05.15) for å sikre seg at regelverket blir etterfulgt.

- Dere pålegges å utbedre skjøter, overganger og hakk på arbeidsbenkeplater på en slik måte at de tilfredsstiller kravene i regelverket, skriver de videre.

Skjøtene på benkeplater og overganger mellom benker og vegg/vinduskarmer har ifølge dem glipper hvor det samler seg skitt og matrester.

- Overflater i områder der næringsmidler håndteres, og særlig de overflatene som kommer i kontakt med næringsmidler, skal holdes i god stand, være lette å rengjøre, poengterer Mattilsynet.

- Dette krever bruk av glatte, vaskbare materialer som ikke er giftige, legges det til.

Nye maurarter tar flyet til Norge Nye maurarter finner veien til Norge. De mest plagsomme kan spre smitte og gi astmatiske plager. - Ikke tilfredsstillende

Når det er glipper mellom benkeplatene og mellom benkeplater og vegg, samt hakk i overflatene, umuliggjør dette et tilfredsstillende renhold og desinfisering, ifølge dem.

Kommunen pålegges også å utbedre skapdører og skuffefronter under arbeids-og oppvaskbenker, samt vegg og vinduskarmer over arbeids- og oppvaskbenk.

-Fuktighet som trekker inn i materialet kan føre til uønsket mugg som kan gjøre næringsmidler uegnet til konsum.

Det pålegges også å innføre internkontroll for å sikre at lovgivningen blir fulgt.

Dette lille skadedyret har inntatt skolekjøkkenet ved Silsand ungdomsskole og skaper hodebry. Foto: Skadedyrkontrollen