Innkjøpssaken i Lenvik kommune er en prioritert sak hos etterforskningsseksjonens økoteam i Troms politidistrikt.

Det bekrefter politiadvokat Trude Kvanli overfor Kommunal Rapport.

– Vi skal prioritere alvorlig økonomisk kriminalitet, det er en beordring fra Riksadvokaten, sier Kvanli til Kommunal Rapport.

Kommunestyret i Lenvik vedtok 8. mars i år å gå til politianmeldelse i innkjøpssaken etter at det ble konstatert omfattende brudd på anskaffelsesreglene og habilitetsreglene. Over fire å bevilget Lenvik kommune 14 millioner kroner til et firma hvor tidligere rådmannens sønn var involvert. Kommunestyret vil politiet skal se på om det har skjedd brudd på straffeloven, men siden saken er under etterforskningen er innholdet i selve anmeldelsen hemmelig.

Korrupsjon

Politiadvokat Kvanli sier nå til Kommunal Rapport at anmeldelsen gjelder overtredelser av alvorlige bestemmelser i straffeloven, som korrupsjon og økonomisk utroskap, men hun ønsker ikke på nåværende tidspunkt å si om anmeldelsen er rettet mot en eller flere, konkrete personer.

Økoteamet er nå i gang med å skaffe seg overblikk over saken.

Slik beskriver Økokrim begrepet korrupsjon på sine nettsider:

"I dagliglivet er begrepet korrupsjon brukt om situasjoner der det blant annet foreligger tette bånd mellom partene, habilitetsbrudd, dobbeltroller. Mye kan imidlertid være kritikkverdig uten å være straffbart. For at forholdet skal være straffbart må imidlertid handlingen være klart klanderverdig. Momenter ved vurderingen er blant annet ytelsens størrelse, graden av åpenhet og hvilken posisjon vedkommende har".

Om det viser seg at saken finnes skyldig i korrupsjon er straffen bøter eller fengsel i inntil tre år. Grov korrupsjon straffes med fengsel inntil 10 år.