– Det var helt rått! Jeg så videoen først i morges da jeg sto opp. En 11-åring som gjør det der på Tromsøbadet er helt rått. Det er veldig kult at han tør og får det til, sier Høyre-politiker og styremedlem i Tromsøbadet Sebastian Henriksen.

En video fra Tromsøbadet har spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier den siste tiden. Videoen viser den da 11 år gamle Herman August Thrane Solstad som «dødser» fra 10-meteren til Tromsøbadet.

Videoen har i skrivende stund nesten 900.000 likerklikk og har ifølge Tromsøbadet, som har delt videoen på sin Facebook-side og Instagram, rundt 15.400.000 visninger.

Herman, som i dag er fylt 12 år og kommer fra Oslo, er en av verdens aller beste dødsere og innehar 6.-plassen på Døds Federation sin verdensrangering. I fjor sommer var han på et tidspunkt rangert som nummer 1.

Reaksjonene på videoen er mange:

«Fearless!!», «Bro is 700% Norwegian», «This is insane!!», er noen av kommentarene på videoen, som først gikk viralt på Instagram-kontoen trix_and_flipz.

Pappa Jørgen Solstad forteller til iTromsø at familien var på Tromsø-besøk i april i år i forbindelse med Nasjonal rekruttkonkurranse i turn, en annen av den lille akrobatens hobbyer.

– Så var det tidlig ferdig, så da måtte det dødses, sier han og ler.

Hoppet 10-meteren som 7-åring

Selv har verken mamma eller pappa drevet med lignende.

– Det er veldig rart det der, for det er han som har funnet ut av det selv.

Og enda videoen antakeligvis fremprovoserer et lite gisp hos alle som ser den, så går ikke Jørgen rundt å bekymrer seg for den fryktløse 12-åringen sin.

– Han har veldig god kontroll på kroppen sin og vet hvor grensene går. Det er selvfølgelig mange som blir litt sjokkert, for det ser jo voldsomt ut. Men Herman har gått centimeter for centimeter – og meter for meter. Han våknet ikke bare opp en morgen og gikk opp på 15 meter, humrer pappaen.

Og om du synes 10-meteren på Tromsøbadet er fryktinngytende, så kan du få tygge litt på denne: 11-åringen hoppet sin første 20 meter for bare noen uker siden.

– Han hoppet fra 10-meteren noen dager etter han ble 7 år, forteller pappa Jørgen.

Alt dokumenteres på Instagram-kontoen hermandods, som styres av mamma og pappa.

EPLET FALLER FAKTISK LANGT FRA STAMMEN: – Jeg har aldri gjort det han har gjort, sier pappa Jørgen Solstad om sønnen Herman August Trane Solstad. Her er de avbildet sammen hjemme i Oslo. Foto: Privat

– Jeg må nok på kurs først

På sin Instagram-konto spør Tromsøbadet om ikke det bør avholdes et Nordnorsk Mesterskap i dødsing i Tromsø. Det tror Henriksen ville vært en strålende idé.

– Jeg som er i idretten er glad i alle slags mesterskap. Det hadde vært veldig kult. Dødsing er jo veldig populært blant de unge, som ikke har utviklet frykt sånn som oss andre, ler Høyre-politikeren.

– Stiller du på startblokka i et slikt mesterskap da?

– Hahaha, jeg må nok på kurs først. Jeg har jo svømt mye, men aldri lekt med tanken på å dødse, det må jeg innrømme. For min del så har jeg nok med å komme meg opp de trappene til 10-meteren, svarer Henriksen.

ENORMT: Kinosjef, lokalpolitiker og styremedlem i Tromsøbadet, Sebastian Henriksen, fullroser den unge akrobaten. – Enormt, sier han. Foto: Ronald Johansen

Henriksen, som selv er en aktiv bruker av ulike sosiale medier, tror eksponeringen og oppmerksomheten denne typen videoer skaper har stor betydning for Tromsøbadet og Tromsø.

– Jeg tror det betyr enormt og de fleste er jo på sosiale medier i dag. Det viser betydningen av at Tromsø har et slikt anlegg og den suksessen det var å bygge det. Det gjør meg glad både som politiker og som innbygger.

Pappa Jørgen utelukker ikke en retur til Tromsø dersom en skikkelig dødsekonkurranse skulle bli en realitet.

– I utgangspunktet er han alltid klar for konkurranser. Tromsø er en flott by, så det skal du ikke se bort ifra, avslutter pappaen.

Lodder stemningen for å få til et Nordnorsk Mesterskap

Det var kommunikasjons- og markedssjef ved Tromsøbadet Oscar Henrik Biti Næss som tilfeldigvis kom over innlegget først.

– Jeg var inne på min private Instagram og fikk opp et videoforslag. Da tenkte jeg «wow, dette var imponerende», så så jeg litt nærmere på det, og da slo det meg «dette ser jo ut som Tromsøbadet!?», forteller han.

Han gransket detaljene i videoen, og kom fram til at, jo, dette var faktisk fra Tromsøbadet.

HELL I UHELL: Markeds- og kommunikasjonsrådgiver ved Tromsøbadet Oscar Henrik Biti Næss snublet plutselig over videoen fra Tromsøbadet som gikk verden over. Foto: Privat

– Det at han er 11 år og klarer å dødse fra slike høyder og prestere på et slikt nivå nasjonalt, det er helt utrolig artig å se, sier Biti Næss.

– Dere leker litt med tanken på et Nordnorsk Mesterskap i dødsing i deres innlegg? Er det noe sjanse for det i fremtiden?

– Det er det absolutt. Vi har tenkt på det lenge og har lyst til å gjennomføre det. Nå lodder vi stemningen og tar gjerne imot tilbakemeldinger fra publikum. Er det ildsjeler som kunne tenke seg å få til et slikt arrangement i Nord-Norge, er det bare å ta kontakt. Det må vi absolutt få til, for vi har fasilitetene til det, avslutter Biti Næss.