«Takk, Line»

SILSAND: Per Sandbergs bok «Mot min vilje» er ikke bare en oppklaring av et politisk liv, men også en kjærlighetserklæring til kona Line Miriam.

Line Miriam Sandberg og Per Sandberg  Foto: Stian Jakobsen

nyheter

POLITIKK


Etter en lange rekke år som stortingspolitiker og nestleder i Frp, er det mange kamper, saker og hendelser som omtales i Per Sandbergs bok «Mot min vilje». En rekke navngitte personer får passet påskrevet i boka, og den garvede Frp-politikeren har ikke vært redd for å berette om hvor skoen har trykket.

Men oppi det hele, legger Sandberg også frem en sterk kjærlighetserklæring til kona Line Miriam Sandberg. Noe som kanskje aller best kommer frem i kapittelet som omhandler «fylleskandalen» på Stortingets talerstol i 2006. Året som Sandberg omtaler som det verste i sitt liv.

"Det var bra hun beskyttet meg, for jeg hadde ikke tålt kjøret. Jeg var deprimert, og de jaktet på meg.", skriver Sandberg i et avsnitt som har fått «Takk, Line» til tittel.

Kona ringte i siste liten

Sandberg var nedkjørt som en følge av et heftig arbeidskjør, og han hadde nettopp mistet moren da et vanvittig mediekjør startet opp. Anklagene om å ha stilt opp på Stortingets talerstol synlig beruset gikk sterkt inn på Sandberg. I boka beskriver han hvordan han sågar vurderte å ta sitt eget liv.

«Jeg husker bare bruddstykker av samtalen, men det som sitter igjen er fortvilelsen jeg følte og den trøstende stemmen til Line. På et mirakuløst vis klarte hun å dra meg opp av den mentale gjørma og hale meg inn på tørt land».

Slik beskriver Sandberg telefonsamtalen med kona som dro han opp fra det dypeste mørket. Like før hadde han stått og balansert på en avsats i åttende etasje.

Frp-politikeren beskriver også de påfølgende ukene, og hvordan kona hjalp sin deprimerte ektemann. Og videre hvordan han etter hvert fant tilbake til sitt vanlige optimistiske selv igjen. For fort mente enkelte, ifølge Sandberg, som skriver at det i ettertid gikk rykter om at hans reaksjon på mediekjøret var bløff og skuespill.

«Med andre ord måtte jeg ha bløffet, for folk blir ikke så fort friske, men ender opp i terapi i tillegg til medisinering. Men jeg gjorde dette selv, sammen med Line. Uten henne hadde det aldri gått så bra, det er jeg hundre prosent overbevist om».

Tyngre å reise fra sønnen

Per Sandberg beskriver i «Mot min vilje» hvordan familielivet har blitt påvirket av hans virke som rikspolitiker. Om mediekjøret. Om å ha blitt truet på livet. Om politisk skittkasting. Og om hvordan han føler å ha oppnådd mye, men samtidig hvordan gleden ikke lenger er til stede.

Sandberg går også nærmere inn på årsaken til at han valgte å si nei til å bli statsråd.

«Hver gang jeg reiser fra Senja og ned til Oslo, spør Jakob (red.anm. sønnen) om det er lenge til jeg kommer hjem igjen. Der har blitt tyngre og tyngre å reise fra han».

Sandberg mener at han som statsråd ville fått dagene låst av faste møter, mens han som menig stortingspolitiker får langt større muligheter til å være hjemme på Senja.

«Jeg kan få se Jakob vokse opp. Før det er for sent».