- En sterk skikkelse

Et langt politisk liv er avsluttet idet den tidligere soknepresten og ordfører i Salangen, Per Tønder, har gått bort.

KRIGER: Salangenordfører Sigrun Prestbakmo sier Per Tønder var en kriger for Salangen. Bildet er tatt i forbindelse med feiringen av Tønders 100-årsdag.  Foto: Jeanine R. Norbeck

nyheter

NØTTERØY: Den samfunnsengasjerte og særdeles spreke Per Tønder gikk bort på lørdag, i en alder av 104 år, etter et liv fullt av politisk engasjement og samfunnsvirke.

Langt liv og virke

Per Tønder ble født i Salangen i 1911, og har tilbrakt mesteparten av sitt lange liv der. De siste årene bodde han på Nøtterøy i Vestfold. Han virket som ordfører i Salangen kommune i perioden fra 1964 til 1984, og hadde som ordfører en rekke verv, blant annet som formann i TIRB. Tønder satt også i Troms fylkesting. I tillegg var Tønder sokneprest i Salangen prestegjeld i en 25 år lang periode mellom 1957 og 1982.

Arbeiderpartimannen er kjent for sitt store engasjement og gode humør, som ble med han til siste slutt.

Mangfoldig innsats

Hans arbeid ble satt pris på av mange. I 1981 mottok Tønder Kongens Fortjenstmedalje i gull, som deles ut som belønning på samfunnsnyttig innsats over lang tid.

I tillegg til hans virke som ordfører og sokneprest, har Tønder jobbet hardt for å skape arbeidsplasser. Han har blant annet vært gruvedirektør, trålerreder og fabrikkgrunnlegger.

– Per Tønder var opptatt av lokalsamfunnsutvikling og sto virkelig på for lokalnæringa. Han har vært en kriger på vegne av Salangen, sier Sigrun W. Prestbakmo, ordfører i Salangen.

Hun forteller at Tønder har betydd mye for mange, og gir han mye av æren for å sette Salangen på kartet.

– Han er en sterk skikkelse som har satt mange spor etter seg, sier Prestbakmo.

– Fantastisk mann

Som formann i styret til TIRB jobbet Tønder sammen med Per-Leon Selseth, daværende administrerende direktør i selskapet. Selseth er ikke i tvil om at Tønder var god og samarbeidsvillig kollega.

– Han var en fantastisk mann. Han hadde mange forskjellige jobber, og klarte dem alle hundre prosent, sier den tidligere direktøren av TIRB.