Ti år etter terroren:

Ane ble skutt av terroristen på Utøya: – I store folkemengder ser jeg fremdeles etter nærmeste fluktvei. I tilfelle noen begynner å skyte

– Bygg kunnskap, da hat mot det fremmede er et resultat av mangel på det. Det sier Ane Kollen Evenmo (26) som mener det er tydelig behov for et «22. juli-oppgjør». Selv akter hun å påvirke som lærer. Å gjøre barn åpne og lære dem at det som er annerledes ikke er farlig. Og ikke minst hjelpe dem som ikke finner sin tilhørighet.

TRENGS ET OPPGJØR: Ane Kollen Evenmo (26) utdanner seg til grunnskolelærer. Det blir hennes oppgjør; å lære barn at det som er annerledes ikke er farlig.   Foto: Jørn Mikael Hagen

nyheter

Det er vått, men varmt da iTromsø møter henne ved barndomshjemmet på Setermoen i Bardu kommune. Ikke ulikt været de våknet opp til på Utøya 22. juli for ti år siden.

– Jeg husker det var vått og klamt overalt. Det luktet våte klær. Også når vi samlet oss innendørs tok den klamme lukta tak i nesa di samtidig som klærne klistret seg til kroppen, forteller hun.