Tjæremila i Bardu: Regner med å være ferdig tirsdag

Natt til lørdag fikk mannskapene til UL Freidig i gang tjærebrenninga utenfor klubbhuset i Mobakken. Og Tor-Erling Moen som har overoppsynet med det hele regner med at man er ferdig for denne gangen ut på tirsdag.

TJÆREMILESJEFEN: Tor-Erling Moen viser fram de 13 tønnene som var fylt med tjære mandag formiddag. Han regnet med at man kanskje ville klare å tappe enda et par tønner før tjæremilbrenninga blir avsluttet på tirsdag.  Foto: Privat

nyheter

Dermed har de frivillige mannskapene til ungdomslaget for tiende gang gjennomført en tjæremilebrenning som når "det sorte gullet" er solgt gir klingende mynt til videre drift av laget.


Klar for en milepæl

For 30 år siden tente de den første tjæremila. Til helga tenner UL Freidig den tiende. Om været tillater det.


13 tønner

Mens resultatet omtales som sort gull, er råvaren heller det motsatte. Tor-Erling Moen forteller at råvarene som benyttes når det legges opp til tjæremilebrenning er hentet fra opp til hundre år gamle furustubber som som plasseres sirlig rundt i ring. De gamle fururøttene som er hentet fra en eiendom i Dividalen ble tent på og natt til lørdag har gjennomgått en sakte forbrenning.