Nå varer sommeren lenger i nord

Behold shortsen på og isen i hånda for forskning viser at den nordnorske sommeren varer lenger nå enn før. Vi har attpåtil ei nydelig første helg i august i vente.

FJELLTUR: Det populære fjellet Segla på Senja er en ypperlig sommertur som byr på spektakulær utsikt og for noen også litt høydeskrekk.  Foto: Petter Egge

nyheter

Klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt har studert temperaturutviklingen over tid, og funnet ut at Nord-Norge har flere sommerdager nå enn før.

For frosne nordlendinger er dette en gladnyhet, men mer sommervær er ikke utelukkende positivt.

– Det er et godt eksempel på hvordan klimaendringene, og da særlig den globale oppvarmingen, gir seg utslag i Norge, sier klimaforskeren i en pressemelding fra Meteorologisk institutt.

En gjennomsnittstemperatur på minst ti grader gjennom døgnet er det som må til for at en dag skal kvalifisere som nordisk sommerdag.

Flere sommerdager i august

Hun har sett på to tidsperioder på 30 år. Den første fra 1961-1990, og den andre fra 1990-2019. Når disse sammenlignes ser man at sommeren starter et par dager tidligere enn før, og slutter opptil ti dager senere.

– Endringene skyldes både naturlige svingninger i klimaet, og en forsterket drivhuseffekt på grunn av økte utslipp av klimagasser som CO2, sier Tajet.

Hun forteller at økningen er i juli og august, og at den vises best her i nord.

– Sommeren blir lenger over hele landet, men temperaturutviklingen generelt er størst i Nord-Norge. Det som er interessant er at det er om våren og høsten oppvarmingen er størst, så det at vi i nord ser en uke mer med sommer er betydelig, sier Tajet.

Bodø har i snitt elleve dager mer sommer enn før, mens Tromsø, Cuovddatmohkki og Kirkenes i Troms og Finnmark i snitt har fått en uke ekstra sommervær.

Helga blir super

Dersom du ikke vet hva du skal finne på i helga, trenger du ikke å lure lenge når du får se værmeldinga. Det ventes strålende sol og temperaturen vil ligge på deilige 20 grader, ifølge både Yr og Storm. Her er det bare å kose seg på fjellet, på sjøen eller med baken godt plantet i en hagestol.

SOLNEDGANG: Se utover havet og nyt det fine lyset som farger himmelen om kvelden.  Foto: Hamn i Senja