Frykter at Finnmark blir uten meieri

Som en konsekvens av regjeringas landbrukspolitikk, frykter fylkesrådsleder for Troms og Finnmark, Bjørn Inge Mo (Ap), og fylkesråd for næring Karin Eriksen (Sp), at Finnmark vil stå uten meieri.

Tine vil styrke konkurransekraften. Selskapet nedbemanner med 400 årsverk for å spare 1 milliard kroner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

nyheter

– At Tine nå vurderer å nedbemanne med 150 ansatte, er nok et bevis på at regjeringas landbrukspolitikk ikke fungerer, sier Mo og Eriksen i en pressemelding, etter at nyheten om Tines planer kom ut.

Jobber står i fare

Klokken 8.30 torsdag ble 149 ansatte ved Tines meierier i Tana, Alta og på Sem utenfor Tønsberg informert på allmøter om at jobbene deres kan stå i fare. De neste åtte-tolv ukene skal Tine utrede fremtiden til de tre anleggene.

– Utflagginga av Jarlsberg og den enorme importen av landbruksvarer, både kjøtt- og meieriprodukter, er en stor trussel mot vår mulighet til å bevare et bærekraftig landbruk og levende lokalsamfunn i hele Norge, mener fylkesrådene.

De framhever at Norge gjør seg sårbar som land når forsyningsgraden på lokalprodusert mat går ned.

Regjeringa må komme på banen

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo frykter at dette bare er starten.

– Ryker meieriene, så er det ikke lenge før slakteriene også sliter. Det er allerede en presset situasjon. Dette er distriktspolitikk på høyt nivå og nå må regjeringa komme på banen, sier Mo.

Karin Eriksen utfordrer nå distriktsministeren og landbruksministeren på hvordan man skal møte klimautfordringene, matproduksjon og bosetning i Arktis.

– Den nasjonale politikken må bedre konkurransesituasjonen for landbruksnæringa, og nå må det legges penger på bordet slik at norske kjøleskap ikke bare består av brasiliansk biff, gresk yoghurt og fransk brie, sier Eriksen.